Rozen in de tuin zijn een prachtig aanzicht, zeker als je meerdere rozensoorten hebt in verschillende kleurencombinaties. Rozen moet je echter om de zoveel tijd snoeien als je wilt dat ze gezond en mooi blijven. Je kunt een expert inschakelen voor het snoeiwerk, maar eigenlijk is het snoeien van je rozen een taak die je best zelf kunt doen. Kom in de tekst hieronder te weten op welke manier je zelf rozen kunt snoeien.

 

Redenen om rozen te snoeien

Rozen moeten om de zoveel tijd onderhouden worden door ze te snoeien. Hier zijn verschillende redenen voor. De meest relevante redenen voor het snoeien zijn als volgt:

 

 • Verbetering bloei: Door de rozen te snoeien verbetert de bloei waardoor je grotere rozen kunt verwachten met stengels die langer en steviger zijn.
 • Gezondheid plant: Het verwijderen van zieke of beschadigde delen van de plant zorgt voor het verbeteren van de gezondheid van de rozen. De plant is namelijk beter beschermd tegen plantziekten.
 • Onderhoud: Snoeien wordt ook gedaan om de rozen te houden binnen de perken. Rozen kunnen namelijk flink uitbreiden tot een grote struik.
 • Sturen groei: Je kunt de groei van de rozenplant sturen door de struik te snoeien.

 

Soorten rozen

Rozen zijn er in allerlei soorten, kleuren en formaten. Dit betekent dat ook het snoeien van rozen op een andere manier moet, afhankelijk van de soort roos. De meest bekende soorten rozen die we kunnen onderscheiden zijn de stamrozen, treurrozen, wilde rozen, klimrozen, ramblerrozen, trosrozen, bodembedekkende rozen en struikrozen.

 

Juiste moment om te snoeien

Om rozen op de correcte wijze te snoeien moet je het juiste moment uitkiezen. Ga je de rozen voor het eerst snoeien, doe dit dan in het voorjaar (maart). Door vroeger te starten met het snoeiwerk riskeer je de kans op nare plantziekten en op beschadiging van de plant. Rozen snoeien in het voorjaar bevordert de groei vanuit de basis van de plant en stimuleert het verjongingsproces van de plant. Zijn de rozen na de zomer uitgebloeid, dan moet je de uitgebloeide rozen verwijderen. Zo krijgt de plant de kans om weer opnieuw te bloeien.

 

Geef je rozen daarnaast nog een snoeibeurt vóór de winter zodat ze beter beschermd zijn tegen flinke windstoten en vorst. Snoei je rozen overigens niet wanneer het vriest en kies voor overdag in plaats van de avond of nacht.

 

Wat heb ik nodig?

Je moet de juiste gereedschappen en materialen in huis halen als je je rozen zelf wilt gaan snoeien. Bescherm jezelf daarnaast goed om ongelukken te voorkomen tijdens het snoeiwerk. De spullen die je nodig hebt om rozen te snoeien zijn:

 

 • Heggenschaar;
 • Handschoenen;
 • Snoeizaag;

 

Je kunt heggenscharen kopen voor gemiddeld € 15 per stuk. Wil je voor een elektrisch model gaan, dan betaal je ergens tussen de € 35 en € 40. Een manuele snoeizaag kost je ongeveer € 10 tot € 25 terwijl je voor een elektrische snoeizaag zeker € 100 tot € 250 kost.

 

Stap 1: Welke rozen wel en niet snoeien?

Bepaal eerst welke rozen in je tuin je kunt snoeien. Dit hangt af van het jaargetijde, aangezien je bepaalde rozensoorten slechts gedurende bepaalde periodes moet snoeien. De meeste rozensoorten snoei je eerst in maart en vervolgens nog eens voordat de winter periode aanbreekt om de plant ‘winterklaar’ te maken. Er zijn ook bepaalde rozensoorten die je amper hoeft te snoeien, zoals botanische rozen. Weet dus precies welke rozensoorten je allemaal hebt in je tuin.

 

Stap 2: Het gereedschap kiezen

We hebben al aangegeven wat je precies nodig hebt om rozen te snoeien op de correcte manier. Zorg er echter voor dat je kiest voor een snoeischaar die scherp en schoon is. Heb je de juiste gereedschappen niet thuis, dan kan je ze tegen een vrij voordelige prijs kopen bij elke bouwmarkt of tuinwinkel.

 

Stap 3: Het juiste moment uitkiezen

Nu dat we weten in welke periode van het jaar we rozen kunnen snoeien, moeten we nog bepalen wanneer precies we aan de slag gaan. Snoei de rozen in de ochtenduren en niet wanneer het al avond is. Kies overigens voor een dag dat het niet te koud is en voorkom snoeien gedurende periodes van vorst.

 

Stap 4: Snoeien in het voorjaar

Je kunt de eerste snoeibeurt in maart geven, gedurende het voorjaar. De manier waarop je rozen snoeit in het voorjaar is als volgt:

 

 • Begin door alle zieke, zwakke, dunne en dode takken af te snoeien.
 • Is er sprake van kruisende takken, snoei de zwakste dan weg.
 • De rest van de takken moet je flink terugsnoeien, ongeveer 15 tot 20 centimeter boven de grond.
 • Verwijder hierna oude rozenbladeren.

 

Stap 5: Bemesting

Naast het snoeien van de rozen moeten ze ook regelmatig bemest worden voor een optimale bloei. Na het snoeien kan je organische rozenmest om de rozen heen strooien zodat de plant extra energie binnenkrijgt om te kunnen bloeien binnen een aantal maanden. De rozen zullen dankzij de bemesting groter, mooier en gezonder groeien. Het bemesten van rozen doe je tweemaal per jaar, namelijk rond maart en dan weer tegen juli. 

 

Vergeten te snoeien

Ben je compleet vergeten om je rozen tijdens het voorjaar te snoeien? Zo erg is dit in principe niet, aangezien het snoeien van rozen geen verplichting is. Rozen snoeien is echter wel beter voor de struik, aangezien de rozen dan gezonder en mooier gaan groeien. Sla je het snoeien van je rozen een keertje over, dan heb je wel een grote rozenstruik buiten met kleine roosjes.

 

Offertes vergelijken

Mocht je alsnog willen kiezen voor het inschakelen van professionele hulp, dan vind je in je eigen omgeving vast voldoende betrouwbare tuinexperts. Een expert weet aan de hand van kennis en ervaring namelijk precies wat de ideale snoeimethodes en snoeimomenten zijn om een prachtig resultaat te garanderen met gezonde en levendige rozen. Vind de beste hovenier door een vergelijking te maken van meerdere offertes. Aan de hand van de vergelijking kan je vervolgens voor de beste deal kiezen, namelijk voor de offerte met laagste prijs tegen de beste kwaliteit en voorwaarden.