Een verhuizing hoeft niet altijd een stressvolle gebeurtenis te zijn. Om op een stressloze wijze te verhuizen is het slechts belangrijk om op tijd te starten, om goed te plannen en om jezelf op de juiste manier voor te bereiden. Ga door met lezen als je wilt weten op welke manier je zonder stress kunt verhuizen.

 

Verhuizen is stressvol

Verhuizen van de ene locatie naar de andere kan een hele uitdaging zijn. Een verhuizing heb je namelijk niet binnen één dag geregeld en er valt veel werk te doen. Om deze reden wordt een verhuizing vaak ook aangekaart als reden voor stress, aangezien er veel veranderingen komen kijken bij verhuizen. Mogelijke klachten van stress zijn:

 

 • Slaapproblemen;
 • Vergeetachtigheid;
 • Vermoeidheid;
 • Piekeren;
 • Geïrriteerdheid;
 • Neerslachtigheid;
 • Angst en depressie;
 • Huilbuien.

 

De oorzaken van stress bij verhuizen

We kunnen bepaalde factoren onderscheiden die voor heel wat stress kunnen zorgen. De meest voorkomende oorzaken van stress tijdens een verhuizing zijn:

 

 1. Je moet veel doen in een korte tijd.
 2. Er is weinig tijd voor een optimale nachtrust.
 3. Afscheid nemen van buren en vrienden is niet gemakkelijk.
 4. Verhuizen na een scheiding of relatiebreuk kan zwaar zijn.
 5. Het verlaten van een geliefde woning zorgt ook voor verdriet.
 6. Heb je een laag budget, dan stress je vaak over de kosten.

 

Wat heb ik nodig?

Om te verhuizen op de correcte wijze heb je bepaalde spullen nodig. Zorg ervoor dat je deze benodigdheden op tijd in huis haalt zodat de verhuizing je geen stress op hoeft te leveren als je op het laatste moment aan de slag gaat. De relevante benodigdheden voor een stressvrije verhuizing zijn:

 

 • (Verhuis)dozen;
 • Noppenfolie;
 • Verhuisdeken;
 • Tape met dispenser;
 • Inpakpapier;
 • Labels en een marker.

 

Hoeveel je overigens betaalt voor het kopen van verhuisdozen hangt af van de kwaliteit, het model en van de afmetingen. Hieronder vind je een kostenplaatje met de gemiddelde kosten van verhuisdozen:

 

Soort verhuisdozen Kosten
Nieuwe verhuisdozen kopen (standaard afmetingen) € 1,50 – € 3,00 per doos
Nieuwe verhuisdozen kopen (grotere afmetingen) € 15 – € 20 per doos
Gebruikte verhuisdozen kopen € 0,50 – € 0,75 per doos
Verhuisdozen huren € 0,50 – € 1,50 per doos

 

De voorbereiding

Het meest verstandige is om ruim op tijd met de voorbereiding te starten. Maak een heldere planning van wat er precies moet gebeuren tijdens de verhuizing, ga na in welke staat het oude huis achtergelaten moet worden, bepaal welke spullen je mee gaat nemen, hoeveel dozen je nodig hebt en dergelijke. Zo voorkom je dat je op het laatste moment in tijdnood komt te zitten.

 

Stap 1: Bepaal je budget

De eerste stap is het bepalen van je budget zodat je kunt besluiten wat je wel en niet mee gaat nemen tijdens de verhuizing. Houd hierbij een minimum en een maximum bedrag aan. Vergeet niet om extra ruimte over te houden in het budget voor zaken die uit kunnen lopen of voor onvoorziene zaken.

 

Stap 2: Zelf verhuizen of expert inhuren?

Ga na in hoeverre je de verhuizing zelf regelt, of toch een verhuisbedrijf inschakelt. Kies je voor het inhuren van een verhuisbedrijf, dan gaat dit wat extra geld kosten. Je weet dan echter wel zeker dat de verhuizing zo efficiënt mogelijk gebeurt. Vraag eerst om offertes bij meerdere verhuisbedrijven in je omgeving en maak een vergelijking. Wil je de verhuizing toch liever zelf regelen? Ga dan verder naar stap 3.

 

Stap 3: Opruimen en inpakken

Start tijdig met al het opruim- en inpakwerk. Je moet namelijk eerst uitzoeken welke spullen je mee gaat nemen, wat je weggeeft, weggooit of verkoopt. Ga alle ruimtes in je huis na en plaats alle ingepakte dozen op één praktische locatie in het huis. Het is verstandig om een maximaal gewicht van 25 kilo per doos aan te houden om ongelukken te voorkomen. Label overigens alle dozen en gebruik een marker om op te schrijven wat de inhoud en de bestemming van de doos is. Zo zorg je voor meer overzicht, vooral tijdens het uitpakken. 

 

Stap 4: De verhuisdag

De verhuisdag zelf kan een zware dag zijn. Ga na of iedereen op tijd aanwezig is en geef van tevoren aan wat er van elk persoon tijdens de verhuizing wordt verwacht. Zorg voor voldoende eten en drinken en zet een leuk muziekje op de achtergrond voor entertainment. Onthoud dat het haast onmogelijk is om je nieuwe woning direct woonklaar te maken na de verhuizing. 

 

Stap 5: Uitpakken

Ook het uitpakken brengt een hoop stress met zich mee. Maak het uitpakwerk minder zwaar door ook bij deze taak wat vrienden of familieleden uit te nodigen zodat ze je kunnen helpen. Tijdens het uitpakwerk hoort ook het bedenken van de nieuwe inrichting. Is de verhuizing helemaal rond? Dan moet je nog je nieuwe adres bij de gemeente doorgeven.

 

Andere tips stressvol verhuizen

Naast alle bovenstaande stappen op te verhuizen zonder dat je je druk hoeft te maken vind je hieronder nog een aantal tips die goed helpen als je op stressvrije wijze wilt verhuizen:

 

 • Neem genoeg vrij van werk zodat je jezelf met de verhuizing bezig kunt houden.
 • Slaap genoeg en eet gezond zodat je energie hebt voor al het verhuiswerk.
 • Start ruim op tijd met de voorbereidingen en met het plannen.
 • Zet de rest van je leven tijdelijk ‘on hold’ om jezelf volledig op de verhuizing te richten.
 • Meet grotere spullen eerst op voordat je ze gaat vervoeren.
 • Durf te vragen om hulp bij vrienden of familieleden.
 • Neem de tijd om te wennen aan de situatie en aan de verandering.
 • Bespaar niet teveel op de kosten. Kies liever voor een goede verhuizing.
 • Ben je inmiddels verhuisd? Ga dan op ontdekkingstocht in de buurt.

 

Offertes vergelijken

Wil je met zo min mogelijk stress verhuizen? Schakel dan de diensten in van een erkend verhuisbedrijf. De beste verhuisbedrijven vind je door het maken van een vergelijking van een aantal offertes zodat je kunt nagaan bij welk bedrijf je profiteert van de beste service tegen de laagste prijs. Zo bespaar je immers optimaal op de kosten van je verhuizing.