Om een ruimte opnieuw te verven of om nieuw behang te plaatsen moet je soms eerst oud behang verwijderen. Je kunt behang zelf verwijderen, al gaat het wel om een taak die veel energie en tijd vergt. Daarnaast moet je volgens een bepaalde volgorde werken als je het behang op de correcte manier wilt verwijderen. Hieronder kom je een artikel tegen die je aangeeft wat de juiste stappen zijn om behang te verwijderen.

 

Behang verwijderen

We kunnen verschillende soorten behang onderscheiden, waaronder glasvezelbehang, klassiek behangpapier, vliesbehang en vinylbehang. De moeilijke soort behang om te verwijderen is glasvezelbehang, aangezien je dit niet in je eentje kunt doen. Vliesbehang en klassiek behangpapier zijn gemakkelijk te verwijderen en ook bij vinylbehang zou het met de juiste methodes geen probleem moeten zijn. Wil je behang verwijderen? Dan kan dit op een aantal manieren, waaronder:

 

  • Het behang afweken
  • Het behang afstomen

 

Wat heb ik nodig?

Ga je behang zelf verwijderen, doe dit dan op een milieuvriendelijke wijze. Voorkom het gebruik van chemische afweekmiddelen. Hieronder vind je een lijstje van de spullen die je min of meer nodig hebt voor het verwijderen van behang:

 

  • Emmer met (warm) water;
  • Spons;
  • Plantenspuit;
  • Staalborstel;
  • Prikrol;
  • Plamuurmes;
  • Behangkrabber;
  • Behangperforator;
  • Kabelhaspel;
  • Muurvuller;
  • Behangstomer;
  • Behangafweekmiddel;
  • Blokkwast.

 

Voor de aanschaf van de benodigde materialen en gereedschappen betaal je niet meer dan € 100. Je bespaart dus flink op de kosten als je het behang zelf gaat verwijderen in tegenstelling tot het inschakelen van een expert. Schakel je een vakman in, dan kan je van ongeveer € 15 per uur uitgaan. Het verwijderen van behang is een arbeidsintensieve taak die een aantal uur in beslag gaat nemen, afhankelijk van de huidige staat van het behang en van de totale oppervlakte.

 

De voorbereiding

Bereid jezelf op de juiste wijze voor door te zorgen voor voldoende water. Scherm daarnaast de vloer goed af, zet de zekeringen van de elektriciteit in de ruimte waar het behang verwijderd wordt af en verplaats het meubilair. Zo heb je voldoende ruimte om je heen om voorkom je beschadiging.

 

Stap 1: De stroom uitzetten

Begin door eerst de stroom uit te schakelen. Gebruik een spanningzoeker om na te gaan of je de correcte groepen uit hebt geschakeld en verwijder alle afdekplaatjes van zowel de lichtschakelaars als de stopcontacten. Het is daarnaast nog noodzakelijk om de vloer met afdekfolie te bedekken.

 

Stap 2: Behang verwijderen

Gebruik je de stoommethode, dan kan je een prikroller gebruiken om de hete stoom beter door het behang door te laten dringen. Je hoeft slechts een aantal kleine gaatjes in het behang te prikken en voilà! Hierna kan je een stoomapparaat gebruiken om het behang te verwijderen. Als je toch liever voor het afweken van het behang gaat, dan kan je afweekmiddel verdunnen met water en dit ruim op het behang aanbrengen door middel van een blokkwast. Je kunt ook een natte spons gebruiken om restanten behang te verwijderen en grof schuurpapier is overigens handig om lastige resten weg te halen.

 

Als je kiest voor het verwijderen van behang met warm water, dan moet je eerst nagaan of het behang aangebracht is met behanglijm op waterbasis. Denk de vloer eerst goed af, koppel stopcontacten los van de stroom en laat het warm water goed op het behang intrekken voor het beste resultaat. Hierna kan je de behangdelen met een plamuurmes of behangkrabber verwijderen.

 

Stap 3: De afwerking

Is het behang hier en daar per ongeluk beschadigd of is een deel van de bepleistering losgekomen? Gebruik dan een muurvuller om de gaatjes op kapjes op te vullen. Schuur de oppervlakte vervolgens lichtjes op om oneffenheden weg te halen.

 

Stap 4: De nazorg

Nadat je het behang hebt afgewerkt moet je aan de nazorg denken zodat de muur een nette uitstraling heeft. Het verwijderen van alle kleine lijmresten is niet noodzakelijk, maar het is wel belangrijk om het behang goed te reinigen. Zitten er lijmresten op het behang, laat deze dan uitharden om ze hierna op te schuren.

 

Geverfd behang

Ook geverfd behang kan je gemakkelijk verwijderen, alleen kan dit niet door middel van stomen, heet water of met afweekmiddel. Dankzij de vaak meerdere lagen verf zullen geen van deze methodes een effect hebben waardoor het behang niet loslaat. Geverfd behang kan je het beste verwijderen door middel van een perforator of een prikroller, door de verflaag door te prikken. Op moment dat de verflaag een aantal gaatjes heeft kan het vocht wel door de laag intrekken zodat het behang kan weken.

 

Hardnekkig behang

Soms kan behang hardnekkig zijn, zeker als het gaat om behang in een zeer oud huis. Het behang is dan meestal stijf en strak, wat haast niet te verwijderen valt. Er zijn echter bepaalde middelen die je kunt kopen om hardnekkig behang alsnog e verwijderen. Let echter goed op de gebruiksaanwijzing op de verpakking.

 

Na het verwijderen

Je behang is geheel verwijderd, maar wat nu? De mogelijkheden die je hebt zijn vrijwel eindeloos. Je kunt de muur opnieuw behangen met verschillende soorten behang in allerlei kleuren en structuren. Een andere optie is het verven van de muur in plaats van het opnieuw aanbrengen van behang. Je kunt de muur in vrijwel elke kleur of kleurcombinatie verven en daarnaast ben je vrij in het kiezen van je eigen bijpassende muurdecoratie om de ruimte op te fleuren.

 

Offertes vergelijken

Ga je zelf aan de slag met het verwijderen van behang, dan heb je naast voldoende tijd ook genoeg geduld nodig. Heb je dit niet of ben je te onhandig, dan is het niet verstandig om dit zelf te doen. Kies in zo een geval voor het inhuren van een expert. Een ervaren en erkend bedrijf kan je namelijk verzekeren van vakkundig werk. Kies voor de expert met de beste prijs-kwaliteitverhouding door het maken van een vergelijking. Een vergelijking kan je maken als je eerst meerdere offertes aanvraagt en ze naast elkaar plaatst. Aan de hand van deze vergelijking bepaal je welke deal het beste bij je wensen, je budget en je situatie past.