Onkruid verwijderen is geen leuke bezigheid, maar een tuin vol met onkruid is geen mooi zicht. Onkruid in de tuin zorgt namelijk voor een onverzorgde uitstraling en belemmert de groei van andere planten en bloemen in je tuin. Je kunt zelf aan de slag met het verwijderen van onkruid als je dit maar op de juiste en een efficiënte manier doet. Daarnaast moet je rekening houden met een aantal punten. In het artikel hieronder lees je meer over wat onkruid is en hoe je onkruid kunt verwijderen. Bovendien kom je te weten op welke manier je onkruid kunt voorkomen.

 

Wat is onkruid?

Onkruid is een verzamelnaam van planten die op een ongewenste plek groeien, oftewel planten die op plekken groeien waar ze niet thuishoren of waar je ze liever niet wilt hebben. We bepalen allemaal zelf dus wat als ‘onkruid’ wordt beschouwd. Onkruid ontstaat door het niet of slecht onderhouden van een tuin, door te weinig voeding in de bodem of door het te kort maaien van het gazon. Onkruid ontstaat ook door vogels die via hun ontlasting zaden in je bodem ‘planten’. 

 

Onkruid verwijderen

Het verwijderen van onkruid is niet bepaald een plezierige taak. Onkruid verwijderen kan namelijk vervelend zijn, aangezien het snel groeit, hardnekkig is en ook groeit op moeilijk bereikbare plekken. Om onkruid te kunnen verwijderen, moet je eerst weten welke soorten onkruid we allemaal kunnen onderscheiden. Onkruid herken je op het moment dat je het onkruid gaat wieden. De meest voorkomende soorten onkruid zijn zaadonkruid en wortelonkruid. Het verwijderen van onkruid doe je overigens om de onderstaande redenen:

 

  • Om te zorgen voor een net aanzicht in de tuin met een mooi onderhouden gazon.
  • Onkruid onttrekt voedingsstoffen uit de bodem die bedoeld zijn voor je planten en bloemen.
  • De beplanting moet concurreren met het onkruid voor zonlicht, water en ruimte.
  • Onkruid brengt een verhoogde kans op een reeks van bepaalde plantziekten met zich mee.

 

Manieren

Onkruid kan je op verschillende manieren verwijderen. De meest voor de hand liggende manieren zijn door het wieden of plukken van onkruid, door te schoffelen of harken, door het onkruid te verdelgen en weg te branden met onkruidbrander, door heet of kokend water over het onkruid te gieten of door het onkruid weg te borstelen met een onkruidborstel of met een onkruidbezem. Je kunt onkruid ook verwijderen door ze te spuiten met ecologisch verantwoordelijke bestrijdingsmiddelen. Het gebruik van chemische bestrijdingsmiddelen of middelen zoals bleek, chloor en azijn zijn streng afgeraden. Je kunt de bodem van je tuin op deze manier flink beschadigen waardoor ook andere planten en bloemen niet meer (goed) zullen groeien.

 

Beste moment

Het beste moment om onkruid te verwijderen is gedurende de maanden maart tot oktober, al kan je starten vanaf het voorjaar. Tijdens deze periode voorkom je dat het onkruid flink gaat groeien en zich gaat verspreiden. Kies overigens voor een warme en droge dag om het onkruid te verdelgen. Het is dan ook belangrijk om de weersvoorspellingen in de gaten te houden als je binnenkort van plan bent om het onkruid in je tuin te verwijderen.

 

De benodigdheden

Je hebt slechts een aantal zaken nodig als je onkruid gaat verwijderen. De benodigdheden hangen af van de verwijdermethode, aangezien je ook gewoon met de hand kunt werken. In dat geval hoef je slechts bemesting te kopen bij de tuinwinkel, al moet je wel uitgaan van arbeidsintensief werk als je het onkruid manueel verwijdert. Ander tuingereedschap die je kunt gebruiken zijn een onkruidsteker, onkruidbrander, plantenschepje, schop, hark, bezem, bodembedekking, biologische onkruidverdelgers en eventueel bemesting.

 

Stap 1: Bodem bedekken

Start door het bedekken van de bodem ter bescherming tegen onkruid. Heb je kale stukken grond in de tuin, dan dien je ze met planten, houtsnippers, cacaodoppen of boomschorsen te bedekken om de groei van onkruid te voorkomen. Andere opties zijn siergrassen en andere plantensoorten die de bodem bedekken.

 

Stap 2: Schoffelen

Ga vervolgens aan de hand met het schoffelwerk tegen zaadonkruid. Op deze manier verwijder je de pas ontkiemde onkruidplantjes vrij eenvoudig. Eenmaal verwijderd zal dit onkruid niet snel terugkomen, wat schoffelen een efficiënte manier van onkruidverwijdering maakt.

 

Stap 3: Wortelsteken

Gaat het om wortelonkruid, dan is het de taak om zoveel mogelijk van de wortel te verwijderen met een onkruidsteker of een plantenschepje. Gooi het verwijderd onkruid overigens nooit zomaar op de composthoop aangezien het onkruid dan weer terug kan groeien in je tuin.

 

Stap 4: Chemische bestrijding

Kies je voor chemische bestrijding van het onkruid, dan is het slim om voor middelen te kiezen die voorzien zijn van een toelating van het College voor de toelating van gewasbeschermingsmiddelen en biociden (Ctgb). Staan de ingrediënten niet op de verpakking, laat het middel dan in de schappen liggen. Volg de gebruiksaanwijzing daarnaast goed op en lever lege verpakkingen in als klein chemisch afval.

 

Stap 5: Na de klus

Als het onkruid volledig is verwijderd, onderhoud de tuin dan zodanig om de groei van nieuw onkruid zoveel mogelijk te voorkomen. Bemest de grond regelmatig, sproei de tuin als het droog is buiten en maai de tuin van tijd tot tijd voor een onkruidvrije tuin. 

 

Tips onkruid voorkomen

Onkruid helemaal voorkomen is haast onmogelijk, maar je kunt wel verschillende dingen doen om te zorgen dat er zo min mogelijk onkruid groeit in je tuin. Hieronder vind je een aantal praktische tips om onkruid te voorkomen:

 

  • Bezem regelmatig om je oprit, terras of pad schoon om onkruidzaden te verwijderen voordat ze gaan uitgroeien.
  • Ga je bestrating aanleggen, kies dan voor een anti-worteldoek en voegzand om de groei van onkruid te voorkomen.
  • Maai je gazon niet te kort, maar houd een minimale lengte aan van 3 tot 4 centimeter.
  • Bemest de grond op de juiste momenten. Zo voorkom je dat onkruid sneller en steviger groeit en de voedingsstoffen uit de bodem onttrekt.

 

Offertes vergelijken

Wil je van professioneel werk verzekerd zijn, schakel dan een ervaren hovenier uit je omgeving in. vraag eerst een aantal offertes op, maak een vergelijking en kies voor de hovenier die je de beste deal aanbiedt.