Een nieuw huis vinden valt lang niet altijd mee. Het is veel makkelijker gezegd dan gedaan, aangezien de huur- en koopprijzen, de locaties, de voorwaarden en dergelijke enorm per situatie en huis kunnen verschillen. Er zijn echter voldoende manieren om aan een nieuw huis te komen. Je komt in het artikel hieronder te weten hoe je een nieuw huis kunt vinden op de juiste manier.

 

Een nieuw huis zoeken

Ga je verhuizen en zoek je een nieuw huis, ga je scheiden of heb je werk gevonden aan de andere kant van het land? Dan ga je een nieuw huis moeten zoeken. Om een geschikt huis te vinden ga je eerst een aantal belangrijke beslissingen moeten maken. Je moet namelijk bepaalde zaken in overweging nemen, waaronder:

 

  • Kopen of huren: Bepaal in hoeverre je een nieuw huis wilt kopen of huren. Je gaat hierbij namelijk naar je budget moeten kijken om te bepalen, of je voldoende spaargeld tot je beschikking hebt voor een aanbetaling en of je inkomen wel toereikend genoeg is voor het huren of kopen van een huis.
  • De locatie: Bepaal waar je precies wilt wonen door te letten op factoren zoals je werk, school en alledaagse bezigheden. Je moet ook rekening houden met de kosten van het levensonderhoud in de omgeving.
  • Budget bepalen: Wil je een huis kopen of huren, bepaal dan wat je maximaal uit kunt geven aan de investering.
  • Soort huis: Kies wat voor soort woning je wilt huren of kopen. Je kunt onder andere kiezen uit een huis, een appartement of een flat. Welke optie je kiest hangt af van je levensstijl en van je beschikbaar budget.

 

Stap 1: Huur een makelaar in

Begin door het inschakelen van een makelaar. Het maakt niet uit of je een huis wilt huren of kopen, een gerenommeerde makelaar kan altijd helpen met het vinden van een nieuw geschikt huis. Een makelaar kan je professioneel advies verlenen over de juiste beslissingen omtrent het kopen of huren van een bepaald huis en kan je toegang verlenen tot een ruim aanbod aan verschillende koop- en huurhuizen die je samen kunt gaan bezichtigen. Vergeet echter niet dat er makelaarskosten komen kijken bij de huur of koop van een nieuw huis als je een makelaar inhuurt.

 

Stap 2: Particuliere woning

Naast het inhuren van een makelaar kan je een huis ook zoeken door bij particulieren rond te kijken. Gewone huurwoningen zijn namelijk gemakkelijk te vinden aangezien er geen sprake is van een wachtlijst. Om een particuliere woning te huren of kopen moet je wel aan bepaalde voorwaarden voldoen, waaronder een bepaalde inkomensgrens.

 

Stap 3: Sociale huurwoning

Wil je huren in plaats van kopen, dan kan je ook een sociale huurwoning zoeken. Heb je haast, dan kan je met een urgentieverklaring sneller aan een sociale huurwoning komen. Om een sociale huurwoning te scoren moet je vaak jarenlang staan op een wachtlijst en daarnaast moet je een vrij laag inkomen hebben.

 

Stap 4: Kijk in kranten

Zoek vooral in lokale kranten als je een nieuw huis wilt kopen. Je weet immers al in welke buurt je wilt wonen, dus er zijn voldoende kranten te vinden waarbij je kunt nagaan welke huur- en koophuizen er beschikbaar zijn in je regio.

 

Stap 5: Zoek online

Ook online is de ideale plaats om een nieuw huis te vinden. Je kunt jezelf op verschillende woningzoekmachines online als woningzoekende inschrijven. Meld je aan voor alerts zodat je op de hoogte wordt gebracht van nieuwe huizen die aan je wensen en eisen voldoen. Andere opties online zijn zoeken via platforms als Facebook groepen, Funda, Marktplaats en dergelijke.

 

Stap 6: Tijdelijke woonruimte

Is het vinden van een huis niet makkelijk en heb je er haast bij? Dan kan je ook kiezen voor het huren van tijdelijke woonruimte totdat je de ideale woning hebt gevonden. Denk aan het huren van een vakantiewoning of een caravan op een recreatiepark of aan een AirBnB. Je kunt ook tijdelijk op de bank of in een logeerkamer verblijven van familieleden of vrienden of een kamer huren bij iemand thuis.

 

Stap 6: Anti-kraak

Een andere mogelijkheid om vrij snel een nieuw huis te vinden is door via een antikraak organisatie te kijken. Dergelijke organisaties helpen je namelijk met het vinden van een geschikte huurruimte waarin je tijdelijk kunt wonen voordat het pand wordt gesloopt of gerenoveerd.

 

Verruim het zoekgebied

Valt het alsnog niet mee om een geschikt huis te vinden in de ideale regio? Dan is het handig om het zoekgebied wat te verruimen. Zo heb je namelijk een veel ruimer aanbod aan huur- en koopwoningen tot je beschikking én bespaar je meer op de kosten aangezien huizen buiten de stad meestal goedkoper zijn. Huizen die zich buiten de drukke stad bevinden hebben meestal ook grotere tuinen en het pand is vaak ruimer.

 

Monument 

Heb je gekozen voor het kopen of het huren van een monumentaal pand? Dan heb je hier wel voldoende doorzettingsvermogen, tijd, geld en energie voor nodig. Monumentale panden zoals molens, kerken, postkantoren en dergelijke vergen namelijk veel en specifiek onderhoud om het pand in de originele staat te behouden. Daar komt nog bij dat je een vergunning moet aanvragen als je iets wilt aanpassen aan je huis. De kosten kunnen bij een monument enorm oplopen, al heb je als woningeigenaar de kans om aantrekkelijke subsidies aan te vragen bij de gemeente om de kosten van het onderhoud van je monument (deels) vergoed te krijgen.

 

Offertes vergelijken

Een nieuw huis vinden kan gemakkelijk zelf, maar als je dit zo snel mogelijk wilt doen is het inschakelen van een huur- of aankoopmakelaar een zeer verstandig idee. Wil je de beste makelaar vinden, zoek dan in je eigen regio en vraag meerdere offertes op. De ontvangen offertes leg je vervolgens naast elkaar om te bepalen bij welke makelaar je van de goedkoopste prijzen en de beste service en voorwaarden profiteert. Je kiest op deze manier namelijk voor de deal die je van de beste prijs-kwaliteitverhouding garandeert.