Het is de ultieme woondroom van veel mensen: hun eigen woning ontwerpen. Dat komt door een onvrede met de woningen die er momenteel al gebouwd zijn maar ook met de prijzen van woningen. Een eigen huis bouwen of laten bouwen is namelijk een stuk minder kostbaar dan het lijkt. We hebben een aantal zaken op een rij gezet waar u aan moet denken wanneer u een woning wilt laten ontwerpen.

Stap 1: Weet wat u wilt

Wanneer u een eigen huis gaat (laten) ontwerpen is het goed om te weten wat u wilt. Daarvoor is het aan te raden om vooral in eerste instantie foto’s te maken. Bent u geïnspireerd door een bouwstijl die u in het buitenland tegenkomt, maak daar dan foto’s van. Kijk behalve naar de buitenkant van een huis ook naar de binnenkant ervan. Dat kan uiteraard in veel gevallen ook via het internet worden opgezocht. Een woning moet immers worden wat u zelf wilt. Maak een omschrijving van de woning aan de hand van een aantal woonwensen en wooneisen:

  • Het aantal personen in uw huishouden. Dit is uiteraard een heel belangrijk gegeven. Kijkt u naar het aantal personen in uw huishouden en houdt u rekening met het feit dat opgroeiende kinderen meer ruimte nodig hebben op den duur. De grootte van uw woning moet daarop zijn afgestemd.
  • De bouwstijl die wordt gebruikt. Kiest u voor een bepaalde specialistische bouwstijl uit eigen land, zoekt u dan op wat voor bouwstijl het is. Dit is behulpzaam bij het inschakelen van een architect. Denkt u bijvoorbeeld aan een woning in de stijl van de Amsterdamse School of Gerrit Rietveld. U kunt ook kiezen voor een woning zoals bijvoorbeeld een zogeheten ‘notariswoning’.

Stap 2: Waar gaat u de woning laten bouwen

Heeft u een bouwstijl in gedachten dan is het tijd om een locatie voor de woning te zoeken. U kunt dan bijvoorbeeld denken aan een kavel die in uw gemeente is vrijgekomen. Bij het gemeentehuis kan men u precies vertellen welke locaties er beschikbaar zijn voor u om een woning op te laten bouwen. Men kan u dan alles vertellen over de koop of de huur van de grond waarop de woning gebouwd gaat worden. De bouwprijzen van grond kunnen per gemeente behoorlijk verschillen. Gaat u in Utrecht voor ruimte dan komt u voor een onaangename verrassing te staan. Komt u echter in een gemeente zoals Almere dan zullen de prijzen direct een stuk beter te hanteren zijn. Kijk dus goed waar de woning komt te staan en bedenk wat de concessies zijn die u wilt maken voor een mooie woning. Gaat u voor een toplocatie of voor een aantrekkelijke prijs.

 

Stap 3: Een architect inschakelen

Wanneer u de bovenstaande punten op een rij heeft gezet is het tijd om een architect in te schakelen. U doet dat door eerst offertes op te vragen. Daar komen we later op terug. Na de keuze voor een architect is het tijd voor een eerste kennismaking en een intake. Hierbij worden uw woonwensen besproken en daarnaast wordt er een opdracht uitgegeven voor een eerste ontwerp. De architect zal vervolgens aan de tekentafel een eerste ontwerp voor u maken.

 

Stap 4: Een bouwtekening beoordelen

Het ontwerp wat de architect heeft gemaakt aan de hand van uw wensen en eisen beoordeelt u samen. U kijkt naar de mogelijkheden en onmogelijkheden van uw wensen in het huis. Ook kijkt u naar zaken als kosten van een woning en uw budget. Pas wanneer u er helemaal uit bent met de architect komt deze tot een uiteindelijk ontwerp.

 

Stap 5: een plan naar de gemeente

Het uiteindelijke ontwerp zal aan de gemeente worden gepresenteerd. De welstandscommissie moet zijn goedkeuring geven voor het ontwerp van de woning. Daarbij wordt gekeken naar een aantal zaken:

  • De stijl van de woning. Er zijn gemeenten die het niet snel goedkeuren dat een woning in een heel andere stijl is gebouwd dan de woningen die er rondom staan.
  • De ligging van de woning. Een woning die echt op een prominente locatie staat moet aan striktere eisen voldoen dan een woning die achteraf gelegen is.
  • De belasting van het milieu. Een woning moet tegenwoordig zoveel mogelijk klimaatneutraal gebouwd worden.

Stap 6: Een aannemer selecteren

Dit is een klus die de architect voor zijn rekening neemt. Deze heeft doorgaans een aantal aannemers waarmee men zaken doet. Er wordt een selectieronde uitgevoerd waarbij wordt gekeken naar een geschikte aannemer. Er mogen offertes worden ingediend. De aannemer die de meest passende offerte indient voert de bouw uit.

 

Stap 7: Toezicht tijdens de bouw

Ook tijdens de bouw zal de architect in beeld blijven. Deze voert het overleg met de aannemer als er vragen zijn en bewaakt het bouwbudget. Een aannemer zelf is  niet goed in het beheren van een bouwbudget.

 

Stap 8: De oplevering

Na de voltooiing van de bouw zal de aannemer met u en de architect samen de woning doorlopen. Alle zaken van het bouwplan worden doorgesproken. Pas na het akkoord van u en de architect volgt de oplevering.

Hoeveel kost een huis ontwerpen

Een eigen huis ontwerpen doet u via een architect. We vroegen een aantal offertes op bij architecten voor het ontwerp van een huis en kregen de volgende offertes toegestuurd:

Wat voor woning wilt u laten ontwerpen Kosten van de woning Tarief architect
Een vrijstaande woning in algemene bouwstijl passend in de woonwijk Tussen 260.000 en 450.000 euro Tussen 13.000 en 22.500 euro
Een vrijstaande woning in een specialistische bouwstijl Tussen 350.000 en 500.000 euro Tussen 22.750 en 32.500 euro

 

Weet wie u inhuurt

Bij het ontwerp van een huis valt of staat alles met een goede architect. Het is dan ook zaak dat u deze met zorg kiest. U kunt eerst offertes opvragen met deze button. U krijgt meerdere offertes in uw mailbox om te vergelijken. Dat kan een flink voordeel opleveren.