Wanneer uw huis zijn glans en kleur heeft verloren is het tijd om het opnieuw in de lak te zetten. Dit is een klus waar de meesten van ons maar al te snel aan beginnen zonder dat ze goede voorbereidingen treffen. Uiteraard wilt u niet dat dit lot u treft. Daarom hebben we een stappenplan opgesteld voor iedereen die zijn huis opnieuw in de lak wil gaan zetten. We informeerden ook bij meerdere schilders naar hun tarieven voor het schilderen van een huis.

Schilder

 
Schilder inhuren? Vergelijk eerst!

Hoeveel kost het schilderen van uw huis

We vroegen een aantal offertes op voor het schilderen van een huis. We kregen meerdere prijsopgaven binnen die we in onderstaande tabel hebben samen gevat.

Wat voor werkzaamheden wilt u laten uitvoeren Omschrijving van de werkzaamheden Prijs per vierkante meter
Verf spuiten Spack verf aan brengen Tussen 15 en 20 euro
Sauzen over stucwerk heen Sauzen met de roller en de kwast Tussen 17 en 21 euro
Kozijnen schilderen Schilderen met de kwast Tussen 17 en 20 euro per meter

 

Stap 1: Kies uw mood

Laat  of gaat u een huis schilderen dan is het goed om eerst een zogeheten moodboard te maken. U maakt een bord waarop een aantal kleuren uit uw interieur samen gebracht zijn. Aan de hand daarvan maakt u een selectie van een paar kleuren die u in uw huis wilt hebben op de muren en de kozijnen. Dit moodboard is een techniek die is overgewaaid vanuit binnenhuisarchitectuur. Het maakt u bewust van de kleuren waarmee u zich omringt en daarnaast ziet u gelijk welke kleuren op een muur mooi staan.

 

Stap 2: Haal staaltjes

De bouwmarkt zal doorgaans kleurstalen hebben die u kunt meenemen naar uw huis. Wanneer u een kleurstaal krijgt in de vorm van een zeer kleine verpakking verf kunt u deze op een onzichtbare plek op uw muur smeren. Heeft u bijvoorbeeld schilderijen, dan brengt u de kleur aan op een muur achter het schilderij. Wanneer u er over wilt nadenken kunt u het schilderij gewoon tijdelijk terug hangen. Op het moment dat u zeker weet welke verf u op de muur of op uw kozijnen wilt aanbrengen is het tijd om de verf aan te schaffen. Met de mengmachine kunnen de kleuren van uw keuze worden gemaakt.

 

Stap 3: Alles draait om de voorbereidingen

Voordat u aan het schilderen kan gaan is het zaak om goed voorbereidingen te treffen. Dat doet u op de volgende manier:

  • Goed gereedschap is belangrijk. Gaat u schilderen dan is het zaak dat u daar rollers en kwasten voor in huis haalt. De roller kunt u in meerdere varianten vinden: er zijn rollers met een vacht en rollers met foam. De rollers met een vacht zijn in staat om veel verf tegelijkertijd in zich op te nemen. De roller gaat lang mee en u hoeft deze niet voortdurend in de verf te rollen om een muur egaal te kunnen sauzen. Daarnaast koopt u voldoende kwasten. Moet u grote oppervlakken schilderen met de kwast dan kiest u voor blokkwasten. Daarnaast koopt u platte kwasten in meerdere maten en ronde kwasten om ook de hoeken te kunnen voorzien van verf.
  • Materiaal om de muren af te plakken. De muren afplakken is een klus die u niet mag vergeten. U zult daar dan ook de materialen voor in huis moeten halen. Zorgt u voor schildertape wat u gemakkelijk van een oppervlak kan afhalen na de klus. Verder zorgt u voor folie wat u over meubels kunt heen trekken of over de vloer kunt leggen tijdens het werken. Gaat u werken aan het plafond, zorgt u dan voor stucloper wat u over de vloer heen kunt leggen om uw vloerbedekking te beschermen.

Stap 4: Goed afplakken

Voordat u gaat schilderen plakt u alle punten in uw huis die niet hoeven te worden mee geschilderd af met schildertape. Denkt u eraan dat u de randen van ramen afplakt wanneer u kozijnen gaat schilderen. Ook moet u de randen van het plafond afplakken voordat u gaat schilderen. U wilt immers wel dat uw plafond wit blijft in plaats van dat er de kleur van de muren op komt te zitten. Niet afplakken is een veel gemaakte beginnersfout. Een fout die u naderhand alleen maar met veel werk weer kunt corrigeren.

 

Stap 5: Werk vanuit het midden

Bij het sauzen van een muur werkt u vanuit het midden. Verdeel een muur in meerdere denkbeeldige vlakken. Vanuit het midden van ieder vlak rolt u een paar keer met de roller waarna u de verf met gelijke banen over het vlak verdeelt. De hele muur werkt u met banen in één richting af om de verf gelijkmatig aan te brengen.

 

Stap 6: Rechte lijnen

Kozijnen schildert u met rechte lijnen. U verdeelt de verf met horizontale banen waarbij u eventueel een klein lakrollertje gebruikt. Zo krijgt u mooi egaal geschilderde kozijnen in uw huis. Denk eraan dat u de kozijnen met de daarvoor bedoelde verf afwerkt. Hoogglans verf mag enkel aan de buitenkant van uw huis worden gebruikt aangezien hier vluchtige stoffen in zitten die anders in uw luchtwegen kunnen belanden.

 

Stap 7: Hulp voor als u iemand inschakelt

Schildert u liever niet zelf uw huis, dan is het mogelijk om hulp in te schakelen. Via onderstaande button vraagt u dan eerst offertes op. Die vergelijkt u aan de hand van de onderstaande punten:

  • Vergelijk de kosten van de materialen. Daaronder valt niet alleen de verf zelf maar ook het gebruik van schildergerei.
  • Vergelijk de kosten van het arbeidsloon. Kijk naar het ingeschatte aantal uren werk en het uurtarief.
  • Vergelijk de kosten van de verreden kilometers. Door te kiezen voor een schilder uit uw eigen omgeving bespaart u hier aanzienlijk op.
  • Accepteer alleen prijzen inclusief BTW.