De kozijnen in uw huis hebben een bepaalde levensduur. Wanneer de houten kozijnen van uw huis steeds meer houtrot bevatten is het tijd dat u ze vervangt. We hebben voor u een stappenplan opgesteld voor wanneer u nieuwe kozijnen gaat aanschaffen. Daarnaast informeerden we naar wat prijzen.

kozijnen

Kozijnen kopen? Vergelijk eerst!

Hoeveel kosten nieuwe kozijnen

We deden navraag bij een aantal leveranciers van kozijnen naar de prijzen die men hanteert. We kregen de volgende offertes toegestuurd:

Wat voor materiaal kozijn koopt u Levensduur / mate van onderhoud Prijs per vierkante meter inclusief HR++ glas
Houten kozijnen Levensduur tussen 40 en 45  jaar

 

Onderhoudsgevoelig: eens per 5 a 7 jaar schilderen

Tussen 760 en 910 euro
Kunststof kozijnen Levensduur tussen 35 en 40 jaar

 

Niet onderhoudsgevoelig

Tussen 710 en 810 euro
Aluminium kozijnen Levensduur tussen 40 en 46 jaar

 

Niet onderhoudsgevoelig

Tussen 825 en 975 euro

 

Stap 1: Bepaal wat u wilt hebben

Wanneer u nieuwe kozijnen gaat aanschaffen is het goed om te bepalen welke variant u wilt hebben. Dat heeft te maken met een aantal keuzes die u maakt. We hebben ze kort voor u omschreven.

  • De uitstraling van de kozijnen. Ieder materiaal heeft zo zijn eigen specifieke uitstraling. Kunststof heeft een heel moderne uitstraling. Er zal wel een houtnerf in zitten maar over het algemeen blijven het moderne en strakke kozijnen. Het materiaal past dan ook het beste bij moderne woningen. Hout heeft een klassiekere uitstraling. Hout heeft van zichzelf altijd een aantal onregelmatigheden die ervoor zorgen dat het materiaal ‘leeft’. Hout past dan ook bij ieder bouwjaar huis. Aluminium heeft door de dunne lijnen een heel industrieel modern uiterlijk. Het is een materiaal wat past bij vrijwel ieder interieur maar vooral bij moderne woningen.
  • Het glas wat erin komt. De bovengenoemde kozijnen zijn allemaal bedoeld voor HR++ glas. Dit is het materiaal wat tegenwoordig het meeste wordt verkocht. Wanneer u echter kiest voor HR+++ glas dan zijn niet alle kozijnen meer even geschikt. HR+++ glas is namelijk een stuk zwaarder dan HR++ glas waardoor het kozijn een hogere draagkracht moet hebben. Kozijnen van kunststof zullen niet altijd de draagkracht hebben om HR+++ glas te kunnen dragen. Over het algemeen bent u dan aangewezen op Houten kozijnen met een extra versteviging erin verwerkt of aluminium kozijnen.

Stap 2: Welke functies moet het kozijn hebben

De prijzen van de kozijnen zoals we die doorkregen gaan enkel over kozijnen die standaard zijn. Er zit wel isolerend glas in maar de kozijnen zelf hebben geen isolerende werking. Wanneer u kiest voor kozijnen met een isolerende werking komen er extra profielen in te zitten. Deze kozijnen zullen een stuk kostbaarder zijn dan de zojuist genoemde varianten. Deze kozijnen mogen dan wat duurder zijn in de aanschaf; door de isolerende werking zijn het wel kozijnen die als een isolatie maatregel gelden. Dat heeft voor delen voor u wanneer u een subsidie wilt gaan aanvragen bij de overheid. Bij het laten plaatsen van twee isolerende maatregelen tegelijk kunt u een subsidie aanvragen bij de rijksoverheid. U kunt op de website van het ministerie van VROM deze subsidie aanvragen.

 

Stap 3: Kozijnen in combinatie met andere zaken

U kunt uiteraard het moment van de aanschaf van kozijnen combineren met de aanschaf van andere zaken. Denkt u in dat geval bijvoorbeeld aan de aanschaf van een schuifpui. Ook laten mensen vaak in combinatie met kozijnen een overkapping bij hun huis plaatsen. Dat heeft voordelen voor u. Het bedrijf wat de kozijnen levert hoeft minder vaak bij u langs te komen. Daarnaast kunt u mogelijk profiteren van een kwantum korting doordat de leverancier een grotere opdracht in één keer aan u kan leveren. Heeft u dus nog woondromen die in combinatie met kozijnen kunnen worden geleverd, laat ze dan zo snel mogelijk weten aan de kozijnenleverancier.

 

Stap 4: Kozijnen laten inmeten

Kozijnen bestellen lijkt heel eenvoudig. Veel leveranciers hebben dan ook een tool online staan waarmee u heel gemakkelijk de maten kunt doorgeven. Toch blijkt in de praktijk geregeld dat die maten dan toch niet kloppen. U krijgt daardoor kozijnen die niet passen in uw muren met alle problemen van dien. Het is dan ook verstandig om gebruik te maken van een inmeet service wanneer een kozijnen leverancier deze aanbiedt. De service mag dan iets kosten; het haalt het niet bij de kosten die u moet maken wanneer een kozijn met een verkeerde afmeting wordt aangeleverd.

 

Stap 5: Bepaal wie u inhuurt

Voor kozijnen betaalt u uiteraard niet graag teveel. Het is dan ook aan te raden om eerst offertes op te vragen voordat u kozijnen gaat bestellen. Dat doet u met onderstaande button. U krijgt een aantal offertes in uw mailbox om te vergelijken. Dat doet u onder andere aan de hand van deze checklist:

  • Vergelijk de materiaalkosten. Daarbij betaalt u niet alleen voor het materiaal van de kozijnen zelf maar ook voor het gebruik van materiaal om de kozijnen te plaatsen.
  • Vergelijk het arbeidsloon. Dit bevat het aantal gewerkte uren van de leverancier en het uurtarief.
  • De prijzen moeten altijd inclusief BTW zijn.
  • Vergelijk de kilometerkosten die een leverancier maakt. Kies altijd voor een leverancier die zo dicht mogelijk bij u gevestigd is.