Vocht is met recht één van de grootste problemen die uw huis bedreigt. Wanneer u last heeft van een huis wat in de wintermaanden niet is warm te stoken en wat zelfs in de zomermaanden kil aanvoelt is het tijd om uw kruipruimte te isoleren. Een kruipruimte is namelijk vaak te dicht bij het grondwaterpeil gebouwd. Het vocht trekt daardoor omhoog en zal via de wanden uw huis binnendringen. Door het isoleren van uw kruipruimte voorkomt u dit euvel.

spouwmuurisolatie

 
Isolatiespecialist nodig? Vergelijk eerst

De prijs van een kruipruimte isolatie

We informeerden bij een aantal leveranciers van isolatie naar de prijs van een kruipruimte isolatie. We kregen een aantal prijzen toegestuurd.

Welke vorm van kruipruimte isolatie laat u uitvoeren Wat houden de werkzaamheden in Wat is de prijs per vierkante meter
Kruipruimte met polystyreen De kruipruimte wordt gevuld met piepschuim in de variant parels, chips of schelpen. Tussen 12 en 19 euro
Kruipruimte met folie De kruipruimte wordt aan de binnenkant afgewerkt met een folie laag die voorkomt dat vocht van buitenaf uw huis kan binnen dringen. Tussen 20 en 26 euro

 

Stap 1: Een misverstand de wereld uit helpen

Kruipruimte isolatie wordt heel vaak verward met vloerisolatie. Dat is niet zo heel verwonderlijk wanneer u zich bedenkt dat deze twee soorten geregeld gelijktijdig worden uitgevoerd. We hebben de twee soorten voor u toegelicht.

  • Kruipruimte isolatie. De onderkant van de kruipruimte en de zijwanden worden afgedicht. Dat kan gebeuren met polystyreen maar ook met een folie wat tegen de wanden wordt aangebracht. Er wordt voorkomen dat vocht uw woning binnen komt.
  • De onderkant van uw ondervloer, dus de bovenkant van de kruipruimte, wordt voorzien van een isolerende folie. Het kan ook zijn dat de vloerisolatie in de vorm van PUR wordt gespoten tegen de vloer aan. Er kan ook voor een combinatie van folie en PUR worden gekozen.

Stap 2: Hoe diep is uw kruipruimte

Wanneer u de kruipruimte wil laten isoleren is het goed om eerst te kijken naar de diepte van uw kruipruimte. Kruipruimtes zijn namelijk niet allemaal even diep. Kan een medewerker van het isolatiebedrijf door uw kruipruimte heen manoeuvreren dan kan er worden gekozen voor een kruipruimte isolatie met folie. Is de kruipruimte daarvoor te ondiep, de grens ligt vaak bij 40 a 50 centimeter, dan wordt besloten voor het inspuiten van polystyreen in een bepaalde vorm. In dat geval bepaalt de dikte van de laag polystyreen de hoogte van de isolerende waarde. In principe kan dus elke kruipruimte worden geïsoleerd, maar de manier hangt af van de diepte.

 

Stap 3: Voorkom een vocht probleem

U zult niet de eerste zijn die de kruipruimte laat isoleren maar er vervolgens achter komt dat er een vochtprobleem is in uw huis. Het probleem is dat u vocht heeft ingesloten in uw huis. U kunt dit uiteraard voorkomen door eerst het vocht uit uw muren te halen voordat u de kruipruimte laat isoleren. U kunt dit doen door vochtvreters in uw kruipruimte te plaatsen en stilstaand water van de bodem van uw kruipruimte weg te zuigen met een dompelpomp. Heeft u toch vocht binnen gesloten dan zal het op een alternatieve manier uw huis moeten verlaten. In dat geval plaatst u vochtvreters in de aangetaste ruimtes van uw huis. Vervolgens ventileert u goed zodat ook dit vocht weer kan wegtrekken.

 

Stap 4: Onderzoek uw kruipruimte

De meeste mensen denken dat de kruipruimte onder het hele huis doorloopt en via één kruipluik te bereiken is. Veel grotere woningen hebben echter het probleem dat de kruipruimte uit meerdere compartimenten bestaat. Deze is dan ook niet in één keer te bereiken. Wanneer u een isolatie wil laten uitvoeren moet u eerst de kruipruimte checken op toegankelijkheid. Kijk op de bouwtekeningen van uw woning of u nog verdere kruipluiken ziet. Doorgaans bevindt een tweede kruipluik zich aan de kant van de achterdeur wanneer er meerdere compartimenten zijn. Heeft uw huis een bijkeuken dan kan het zijn dat het tweede kruipluik aan de kant van de bijkeuken zit. U wilt immers straks niet voor de verrassing komen te staan dat slechts een deel van uw kruipruimte is geïsoleerd.

 

Stap 5: Bedenk hoe u de isolatie gaat betalen

Isolatie kan behoorlijk wat kosten. Wanneer u een kruipruimte gaat isoleren is het goed om vooraf te bedenken hoe u dit gaat betalen. Dat kan onder andere op de volgende manieren:

  • Uw spaargeld aanspreken. Als woningbezitter heeft u doorgaans een spaarpotje om bepaalde zaken uit te kunnen betalen. Kruipruimte isolatie kunt u hier prima uit betalen. De vraag is of het de moeite waard is.
  • Subsidies die u tegemoet komen. Voor isolatie kunt u meerdere subsidies krijgen. Denkt u in dat geval aan een subsidie die u krijgt voor minimaal twee soorten isolatie die tegelijk worden aangebracht. Daarnaast kunt u subsidie krijgen wanneer het energielabel van uw huis aanzienlijk verbetert.

Stap 6: Vergelijken en voordeel behalen

Door onderstaande button aan te klikken krijgt u meerdere offertes toegestuurd. Die kunt u vergelijken op de volgende punten:

  • De hoogte van de kosten van het materiaal
  • De hoogte van het arbeidsloon
  • De prijzen moeten inclusief BTW zijn
  • De hoogte van de kilometerkosten.