De tijd dat alle meubelstukken die in uw huis staan uit het bekende meubelwarenhuis komen ligt achter ons. Steeds vaker willen we iets unieks in huis hebben. De reden hiervan kan heel divers zijn. U heeft wellicht een lichaamslengte die niet standaard is, of uw huis heeft een aantal plekken waar u moeilijk een standaard meubelstuk kwijt kan. In die gevallen is het een goed idee om meubels te laten maken. We keken voor u naar dergelijke winkels. We vroegen naar prijzen.  Daarnaast stelden we een stappenplan voor u op.

Hoeveel kost een meubelstuk op maat

We informeerden bij meubelmakers naar de prijzen die men berekent. We kregen voor u een aantal opgaven toegestuurd.

Wat voor meubelstuk laat u maken Omschrijving van de werkzaamheden Prijs bij benadering
Een tafel op maat Eetkamertafel. 1,75 meter lang. 75 centimeter breed Tussen 550 en 695 euro
Een wandmeubel op maat Wandmeubel. 1,95 meter hoog. 2,85 meter breed. Tussen 2795 en 3250 euro
Een bed op maat Bed. 2,35 meter lang. 1,85 meter breed. Tussen 995 en 1250 euro

 

Stap 1: Omschrijf uw wensen

Wanneer u een meubelstuk op maat gaat laten ontwerpen is het belangrijk dat u de wensen goed opschrijft. Daaronder verstaan we een aantal zaken:

  • Het materiaal. Het materiaal waarmee u een meubelstuk gemaakt wilt hebben is uitermate belangrijk. U kunt kiezen voor standaard meubelplaat. Dat is een materiaal wat relatief goedkoop is. Daarnaast zitten er geen naden in uw meubelstuk waardoor het gemakkelijk te onderhouden is. Kiest u voor steigerhout dan is het meubelstuk eenvoudiger te monteren. Daarnaast oogt het een stuk moderner. Steigerhout is naar verhouding ook heel goedkoop.
  • De afmetingen. De afmetingen van een meubelstuk op maat zijn van het grootste belang. De timmerman zal een meubelstuk maken wat exact naar uw wensen is. Daarnaast zal hij met afwijkende hoogtes en breedtes kunnen werken. U dient ze goed te omschrijven. Daarbij zal de meubelmaker informeren naar breedte, lengte, maar ook bijvoorbeeld zithoogte bij een bank. Ook bij een tafel mag u de hoogte apart doorgeven.
  • De afwerking. Het goedkoopste is het wanneer u een meubelstuk ongelakt bestelt. Wilt u toch dat het meubelstuk al een beschermende laag heeft, laat het dan in de grondverf zetten. U kunt het zelf vervolgens afwerken naar wens. Steigerhout is doorgaans niet afgewerkt. U kunt er in dat geval voor kiezen om het materiaal strak te laten afschuren.

Stap 2: Een tegemoetkoming in de kosten

Een wandmeubel met afwijkende maten komt uiteraard niet in aanmerking voor een tegemoetkoming in de kosten. Dat wordt anders wanneer u om een medische reden een meubelstuk op maat nodig hebt. Dat gaat bijvoorbeeld op voor een bedbox die u voor in de woonkamer nodig heeft. Een ander voorbeeld is een stoel met een afwijkende hoogte omdat u groter of minder groot bent dan gemiddeld. Deze zaken kunt u in bepaalde gevallen laten vergoeden. U kunt zich hiervoor wenden tot de afdeling WMO van uw gemeente. U kunt een budget aanvragen om meubelstukken op maat te laten maken door een gespecialiseerde meubelmaker. Voor aangepaste meubelstukken op de werkplek wendt u zich tot het UWV. Zij gaan over aanpassingen voor uw werkplek aangaande meubelstukken. Het gaat dan om zaken als een aangepast bureau of een aangepaste werkstoel.

 

Stap 3: Bepaal de stijl van de meubelstukken

Voordat u een timmerman inschakelt is het goed om te kijken naar de stijl die u voor de meubelstukken in gedachten hebt. Denkt u in dat geval bijvoorbeeld aan een moderne strakke stijl of een meer barokke stijl. Veel timmermannen hebben zich door de loop der jaren gespecialiseerd in een bepaalde stijl. Het is verstandig om hiernaar te informeren voordat u een timmerman inhuurt om een meubelstuk op maat voor u te fabriceren. Denkt u er bij een specifieke stijl aan dat timmermannen die deze stijl maken in mindere mate aanwezig zijn.

 

Stap 4: Kies een timmerman uit uw buurt

Voordat u een timmerman gaat kiezen is het aan te raden om eerst goed in uw buurt rond te kijken. U kiest uiteraard het beste voor een timmerman die bij u in de omgeving gevestigd is. Zeker wanneer u wilt dat het meubelstuk ter plekke in elkaar wordt gezet is dit een aanrader. De timmerman zal in dat geval namelijk een aanmerkelijk kortere afstand hoeven af te leggen om bij uw huis te komen. De kilometerkosten zullen daardoor meevallen en de communicatie zal een stuk soepeler verlopen. Wanneer een meubelstuk moet worden ingemeten is een kortere reistijd eveneens een voordeel.

Stap 5: Bedenk hoe u het meubelstuk aangeleverd wilt krijgen

Een meubelstuk op maat kunt u op meerdere manieren laten aanleveren. U kunt ervoor kiezen om het meubelstuk in zijn geheel bij uw huis te laten plaatsen. De timmerman zal het meubelstuk in dat geval in delen naar uw huis vervoeren en het bij u thuis in elkaar zetten. Daarnaast is het mogelijk dat het meubelstuk in delen bij u wordt afgeleverd. Vervolgens zet u het meubelstuk zelf met de aanwijzingen van de meubelmaker bij de hand zelf in elkaar.

 

Stap 6: selecteer een meubelmaker

Een meubelmaker kiezen is niet altijd even gemakkelijk. Het is goed om eerst te weten hoeveel u kwijt zult zijn voor een meubelstuk. Het is dan ook verstandig om eerst offertes op te vragen. Dat doet u met onderstaande button. U krijgt gelijk meerdere offertes op maat toegestuurd om te vergelijken. Dat kan met onderstaande punten:

  • De kosten van het materiaal uitgesplitst. Het gaat dan niet alleen om de materiaalkosten voor het meubelstuk maar ook om het gebruik van materieel om de meubelstukken mee te maken of te vervoeren.
  • De kosten van het arbeidsloon. Het arbeidsloon en het ingecalculeerde aantal uren moeten uitgesplitst staan op de offerte.
  • De prijs moet inclusief de BTW zijn.