Ongedierte is iets waar echt niemand op zit te wachten. Wanneer uw huis of tuin plotseling wordt overgenomen door vliegend of kruipend ongedierte is het dan ook zaak dat u zo snel mogelijk maatregelen treft. We hebben voor u een stappenplan opgesteld om het ongedierte aan te pakken. Ook informeerden we naar de kosten hiervan bij meerdere ongediertebestrijders.

Ongediertebestrijding

 
Vakspecialist nodig? Vergelijk eerst

Wat zijn de kosten van ongediertebestrijders

We deden navraag naar de kosten van bestrijding van diverse soorten ongedierte. Men stuurde ons de volgende offertes toe:

Wat voor soort ongedierte wordt er bestreden Werkzaamheden Prijs voor de werkzaamheden
Muizen en ratten Verdelgen muizen en ratten, verdelgen nest en verwijderen geursporen Tussen 95 en 145 euro
Clustervliegen Verdelgen clustervliegen, verdelgen nest en verwijderen geursporen Tussen 80 en 125 euro
Latrinevliegen Verdelgen latrinevliegen in de kruipruimte en binnenshuis, verdelgen nest in de kruipruimte en verwijderen geursporen Tussen 125 en 155 euro
Wespen Verdelgen wespen binnenshuis en/of buitenshuis. Verdoven en verdelgen nest. Vernietigen nest Tussen 95 en 115 euro

 

Stap 1: Een misverstand wat hardnekkig is

Rondom de verdelging van ongedierte bestaat een heel hardnekkig misverstand. We hebben het over het feit of  er daadwerkelijk sprake is van een ongedierte plaag. Ziet u in de wintermaanden opeens een wesp in uw huis vliegen dan schrikken de meeste mensen enorm. Ze bellen een ongedierteverdelger. Deze zal u als antwoord geven dat u geen wespenplaag heeft. Waar u mee te maken heeft is een wespenkoningin die waarschijnlijk overwinterde achter uw haardhout. Door het naar binnen halen van het haardhout is de wespenkoningin meegelift. Ze werd wakker door de warmte en is gaan vliegen. Er is geen plaag maar het gaat om  een heel natuurlijk proces. U kunt de wespenkoningin verdelgen met een spray of deze terugplaatsen naar buiten.

 

Stap 2: Is verdelging echt nodig

Zit er een wespennest in uw tuin dan is het vanzelfsprekend dat u daar vanaf wil. Bedenkt u zich echter wel dat wespen ook een functie hebben in de natuur. Ze voeden zich namelijk met ander klein ongedierte zoals muggen. Heeft u een wespennest wat voorin uw tuin zit dan zullen de wespen waarschijnlijk agressief worden wanneer u te dicht in de buurt van het nest komt. Zit het nest echter achterin de tuin dan is het niet strikt noodzakelijk dat het wordt verdelgd. Wanneer daar vrijwel nooit iemand komt kunt u het nest gewoon laten zitten. Na de zomer kunt u het nest vernietigen wanneer de wespen dood zijn. In de herfst vriezen de meeste werksters namelijk gewoon dood. Doordat ze geen voedsel meer kunnen vinden overlijdt de rest van de kolonie ook. Alleen de koningin zal overleven en een warme plek zoeken om te overwinteren.

 

Stap 3: Wie zal het betalen

Een plaag van ongedierte moet in veel gevallen worden bestreden. Helaas heeft niet iedereen geld om een ongediertebestrijder te betalen. Wanneer u dit geld niet heeft is het goed om te kijken naar mogelijkheden om een ongediertebestrijder vergoed te krijgen:

  • De brandweer. Veel gemeenten zetten de brandweer in wanneer er buitenshuis een wespennest bestreden moet worden. De brandweer zal komen, het nest vergassen en de geursporen verwijderen. De diensten van de brandweer worden vergoed via de gemeentelijke belasting. U krijgt daar dus zelf geen rekening voor gepresenteerd.
  • De woningstichting. Heeft u een huurwoning dan zal de woningstichting in veel gevallen betalen voor de verdelging van ongedierte. Veel woningstichtingen hebben een abonnement wat u kunt afnemen bij hun. Het verdelgen van de meeste soorten ongedierte valt hier onder.
  • Bijzondere bijstand. Heeft u last van een ongedierteplaag zoals muizen en ratten waardoor de gezondheid van u en uw huisgenoten in gevaar is, dan is het mogelijk om bijzondere bijstand aan te vragen voor het verdelgen van ongedierte. U krijgt in dat geval een bedrag vergoed wat minimaal is. U kunt een gecontracteerde ongedierteverdelger inschakelen.
  • Een ongedierteverdelger via de gemeente. Veel gemeenten in ons land doen zaken met ongedierteverdelgers. Zij komen tegen een gereduceerd tarief het ongedierte in uw huis verdelgen.

Stap 4: Bedenk wat u zelf kunt doen

Ongedierte bestrijden via de ongediertebestrijder is een behoorlijk kostbare aangelegenheid. Voor de meeste soorten ongedierte kunt u zelf in de speciaalzaak bestrijdingsmiddel aanschaffen. Vliegen in alle soorten kunt u bijvoorbeeld aanpakken met een speciale spray voor vliegend ongedierte. Muizen kunt u aanpakken met gif en muizenklemmen. Wilt u de dieren liever levend afvoeren dan zijn er speciale muizenvallen waarmee u de muizen op een veilige plek op grote afstand van uw huis weer kunt loslaten. Houdt u er wel rekening mee dat ze in sommige gevallen terug zullen keren naar uw huis omdat ze daar een nest hebben. U zult dus ook de geursporen van het nest moeten verwijderen om definitief met het probleem af te rekenen.

 

Stap 5: Vergelijk prijzen voordat u iemand inschakelt

Voordat u een ongedierteverdelger belt is het goed om eerst prijzen op te vragen. Dat doet u met onderstaande button. U krijgt gelijk een aantal offertes in uw mailbox om te vergelijken. Dat doet u aan de hand van de volgende zaken:

  • De hoogte van het arbeidsloon. Veel ongediertebestrijders werken met een minimum aantal uren en een bepaald uurloon. Het is goed om hier vooraf naar te informeren.
  • De hoogte van de materiaalkosten. Deze post is de afgelopen jaren flink opgelopen. DDT mag niet meer zomaar worden gebruikt voor ongediertebestrijding. De biologische middelen die ervoor in de plaats kwamen kunnen behoorlijk kostbaar zijn.
  • De hoogte van de kilometerkosten. Een ongedierteverdelger moet een bepaalde afstand afleggen voordat hij bij uw huis is. Door een verdelger te kiezen uit uw eigen buurt bespaart u hierop.