Ratten en muizen behoren tot de plaagdieren die in staat zijn om vervelende ziektes uw huis binnen te brengen. Wanneer u er dan ook één ziet lopen langs een muur in uw huis is het zaak dat u snel ingrijpt. Dat doet u uiteraard door het plaatsen van een muizenval maar het is ook zaak dat u aan bestrijding gaat doen. We hebben een stappenplan voor u opgesteld. Ook informeerden we bij meerdere bestrijders naar de kosten van ongediertebestrijding.

Ongediertebestrijding

 
Vakspecialist nodig? Vergelijk eerst

De kosten van bestrijding van ratten en muizen

We vroegen offertes op voor de kosten van bestrijding van ratten en muizen. Men stuurde ons de volgende offertes:

Wat moet er worden bestreden Werkzaamheden Prijs
Ratten en muizen binnenshuis Plaatsen van klemmen, verdelgen nest en verwijderen geursporen nest Tussen 115 en 145 euro, inclusief terugkomen voor verwijderen klemmen
Ratten en muizen buitenshuis Plaatsen van klemmen, localiseren en verdelgen nest en verwijderen geursporen van het nest Tussen 135 en 165 euro, inclusief terugkomen voor verwijderen van de klemmen.

 

Stap 1: Wacht niet met actie ondernemen

Op het moment dat u een rat of muis ziet in uw huis is het zaak dat u geen uitstel heeft. U dient het ongedierte gelijk aan te pakken. Ratten staan immers, net als muizen, bekend als verspreiders van bacteriën door uw huis. Aan hun snorharen en pootjes kunnen allerlei zaken blijven hangen. Doordat ze hun neus letterlijk in alles steken wat los en vast zit is het logisch dat er ziektes worden verspreid. Het is dan ook zaak dat u gelijk muizenklemmen in huis haalt en grof geschut eraan toevoegt. Ratten en muizen in en om het huis zijn een gevaar voor de volksgezondheid.

 

Stap 2: Herken de rat

Muizen zullen de meesten onder ons direct herkennen wanneer we ze zien. Ratten daarentegen zijn wat minder gemakkelijk te herkennen. Het duidelijkste kenmerk aan een rat is wel dat het lijf een stuk groter is. Daar waar een muis tot ongeveer 10 centimeter lang kan zijn inclusief de staart kan een rat wel tot 40 centimeter lang worden. De zwarte rat is de diersoort die in het wild leeft. De bruine rat wordt vooral als huisdier gehouden. De zwarte rat komt vooral voor in de buurt van water. Wanneer u in de buurt van een rivier, een sloot of een meer woont is er dus een kans dat u één of meerdere ratten in uw huis krijgt. Dat gebeurt dan vooral wanneer de voedselvoorraad buiten uitgeput raakt en de ratten binnenshuis hun voedsel komen zoeken.

 

Stap 3: Ga verder dan klemmen zetten

Heeft u last van muizen of ratten in uw huis dan is het zaak dat u verder gaat in de verdelging hiervan dan alleen klemmen plaatsen. Ratten en muizen zullen namelijk een hol bouwen in de muur waar ze zich razendsnel in vermenigvuldigen. Ziet u één muis of rat in huis, dan mag u zeker weten dat er nog een tweede exemplaar in huis is. U zult in dat geval het nest moeten detecteren. Dat herkent u doorgaans aan de geur. Daarnaast zullen ratten en muizen altijd poepen en plassen voor hun nest in plaats van in het nest. U herkent het nest dus aan de hoeveelheid uitwerpselen die ervoor ligt. Een nest verdelgen is een vak apart. Het is dan ook zaak dat u een bestrijder inschakelt.

 

Stap 4: Een plaag of niet

Wanneer u na het plaatsen van klemmen minimaal twee ratten of muizen heeft gevangen zou u er vanuit mogen gaan dat de veroorzakers van de overlast dood zijn. Het kan echter ook zo zijn dat er inmiddels een nest in uw huis was waar jongen in zitten die op zullen groeien tot nieuwe overlast bezorgers. Wanneer  u na verloop van tijd opnieuw ratten of muizen in uw huis tegenkomt mag u spreken van een plaag. In dat geval zult u de bestrijder moeten inschakelen. Deze zal namelijk eerst deze kwestie navragen voordat hij een plaag komt verdelgen.

 

Stap 5: Maak de werkplek vrij

Komt er een verdelger, zorgt u er dan voor dat de werkplek zoveel mogelijk vrij is. U verwijdert alle voedselverpakkingen uit de voorraadkast wanneer het ongedierte zich daar verschanst heeft. Daarnaast verwijdert u de begroeiing rondom de plek waar ratten en muizen van buitenaf kunnen binnenkomen. Heeft u het nest ontdekt, dan markeert u dat duidelijk zodat de verdelger snel te werk kan gaan. Houdt u er rekening mee dat een nest aan de buitenkant van uw huis veel minder gemakkelijk kan worden gevonden door de verdelger en dus ook voor u.

 

Stap 6: Een verdelger inhuren

Wanneer u alle zojuist genoemde stappen heeft doorlopen schakelt u een verdelger in. Deze zal klemmen plaatsen om de in uw huis lopende ratten of muizen te vangen. Daarnaast zal de verdelger het nest vergiftigen en het vervolgens in een tweede sessie verwijderen. De geursporen van de ratten of muizen worden verwijderd. Daarmee wordt voorkomen dat hun soortgenoten opnieuw voor overlast zullen gaan zorgen in uw huis. U vraagt offertes op met onderstaande button. Het vergelijken doet u met de volgende zaken;

  • De kosten van de gebruikte materialen. Denkt u aan het gebruik van klemmen en vallen, maar ook aan materiaal om het nest mee te vergiftigen en de geursporen te verwijderen.
  • De kosten van het arbeidsloon. De meeste ongedierteverdelgers komen twee keer. Een keer voor het plaatsen van klemmen en vallen en het vergiftigen van het nest. Een keer om de klemmen en vallen te verwijderen en geursporen te verwijderen.
  • De prijzen moeten inclusief de BTW zijn.