Vandaag de dag is het steeds belangrijker dat u uw huis goed beveiligt. Door het kopen van rolluiken zorgt u ervoor dat u veilig kan wonen. Daarnaast houdt u de zon ermee buiten waardoor de rolluiken ook nog eens uw comfort bevorderen. We stelden een praktisch stappenplan op wat behulpzaam is wanneer u de aanschaf van rolluiken overweegt. Ook vroegen we een aantal prijzen op bij leveranciers.

 

Wat is de prijs van een rolluik

We vroegen bij leveranciers prijzen op voor rolluiken. We kregen de volgende offertes toegestuurd:

Wat voor materiaal rolluik kiest u Zelf plaatsen/laten plaatsen Prijs vanaf
Kunststof Zelf plaatsen 80 euro
Aluminium Laten plaatsen 100 euro
Hout Laten plaatsen 120 euro

 

Stap 1: Wat is het doel van de rolluiken

U schaft de rolluiken uiteraard met een speciaal doel voor ogen aan. We hebben de argumenten voor de aanschaf van een rolluik voor u op een rij gezet.

  • Gaat het u bij de aanschaf van rolluiken enkel om het weren van de zon, dan zal het materiaal niet zo heel veel uitmaken. U kunt in dat geval net zo goed gaan voor de goedkoopste variant van kunststof. Dit is een rolluik wat u gemakkelijk zelf kunt bevestigen. Het materiaal is uitermate licht. U kunt de rolluiken zelf op de begane grond bevestigen, maar bevestiging op de verdieping bij uw slaapkamer is ook mogelijk wanneer u daar behoefte aan heeft. Denkt u er dan wel aan dat u op een stevige stelling moet gaan staan voordat u daar aan het werk gaat. Het rolluik moet immers goed waterpas worden geplaatst.
  • Wilt u dat er een inbraak werende werking van het rolluik uitgaat, dan moet u een materiaal kiezen wat daarop bestand is. Denkt u in dat geval aan een rolluik van aluminium. Dit materiaal is het meest solide wanneer het wordt gebruikt in een rolluik. Daarnaast valt er in een rolluik van aluminium het beste een inbraakbeveiliging te bouwen. Er is een systeem waarbij het rolluik onderin in een vergrendeling valt. U heeft op dat moment van uw raam een onneembare burcht gemaakt waar inbrekers snel omheen zullen lopen. Wanneer u een rolluik koopt als onderdeel van een pakket voorzieningen om uw huis veiliger te maken zal een verzekeraar eisen dat u aluminium kiest.
  • Rolluiken zult u maar zelden voor de sfeer kiezen. Wanneer u dat echter wel doet gaat u voor rolluiken van hout. Deze geven een huis een romantische uitstraling wanneer ze gesloten zijn. Hout heeft als groot nadeel dat het onderhouden moet worden. U zult een rolluik van hout dan ook eens per 5 a 7 jaar in de lak moeten zetten. Aangezien u hierbij moet oppassen dat het mechanisme niet beschadigt kunt u deze klus het beste uitbesteden aan een schilder.

Stap 2: Hoe wilt u de rolluiken bedienen

rolluiken kunt u op meerdere manieren bedienen. Welke methode u kiest is aan u: we hebben ze voor u op een rij gezet.

  • Een handbediening. Rolluiken zullen doorgaans standaard met een handbediening worden geleverd. Wanneer een rolluik echter wat groter is zal dit een zware manier zijn om een rolluik te openen en te sluiten. Handbediening heeft als voordeel dat het weinig gevoelig is voor storing. Het nadeel is uiteraard dat u een langere tijd bezig bent met het bedienen en dat u er wel wat spierkracht voor nodig heeft.
  • Een buismotor. Dit is een systeem waarbij u de rolluiken automatisch laat bedienen. Het openen en sluiten gebeurt via een schakelaar die bij u binnenshuis wordt ingebouwd. U betaalt uiteraard meer voor deze optie. Een buismotor zal u tussen de 100 en 200 euro per stuk meer kosten, afhankelijk van de breedte van het rolluik.
  • Een timer met motor. Rolluiken kunt u openen met een motor maar u kunt er bijvoorbeeld ook een timer op aansluiten. In dat geval gaan op een bepaald tijdstip alle rolluiken in uw huis open of dicht. Dat is wel zo handig wanneer u de rolluiken in de nacht allemaal gesloten wilt hebben. U kunt er ook voor kiezen om de motor te combineren met een app op uw mobiele telefoon. In dat geval bepaalt u zelf op afstand wanneer de rolluiken openen of sluiten. Dit is vooral handig wanneer u op het werk of op vakantie bent.

Stap 3: Het opvragen van prijzen en de aanschaf

Bij de aanschaf van rolluiken is het goed dat u naar zaken kijkt als de prijs die u betaalt en het product wat u daarvoor krijgt. Het is dan ook altijd een advies om eerst prijzen op te vragen. Dat doet u met onderstaande button. U ontvangt meerdere offertes die u vergelijkt op de volgende punten:

  • De prijs van het materiaal zelf. Niet alleen het rolluik valt daaronder maar ook het materiaal om het mee te bevestigen. Veel leveranciers laten u daarvoor bij betalen omdat de ondergrond nogal eens verschilt.
  • De prijs van het plaatsen. Laat u rolluiken plaatsen, kijkt u dan ook naar de kosten van het arbeidsloon. Daarbij moet worden uitgesplitst om hoeveel uur werk het gaat en wat het uurloon ongeveer is.
  • De prijzen moeten met de BTW zijn.