Stratenmakers kunnen je helpen met verscheidene werkzaamheden. Ze kunnen een oprit voor je leggen, een parkeerplaats maken of een terras plaatsen. Verder kun je ze gebruiken voor het aanleggen van allerlei verhardingen in je tuin. Aangezien dit vaak vrij grote werkzaamheden zijn, is het verstandig om een goede planning te maken. Dit is voor jezelf handig, maar het helpt je ook om binnen je budget te blijven en een goede stratenmaker te vinden. Onderstaand stappenplan kun je gebruiken om jouw stratenmaker te vinden en jouw klus af te ronden.

 
Vakspecialist nodig? Vergelijk eerst

Stap 1: wat wil je laten leggen?

Allereerst is het goed om jezelf af te vragen wat je wilt dat de stratenmaker voor je gaat doen. Als je meerdere klusjes hebt is het goedkoper om deze tegelijkertijd aan te bieden. Dit bespaart geld, omdat de stratenmaker dan efficiënter te werk kan gaan. Ga je een stratenmaker inschakelen, dan kun je het beste direct alles laten uitvoeren. Denk dan bijvoorbeeld aan het plaatsen van een oprit, een parkeerplaats of een terras, maar ook aan het leggen van een paadje, een straatje of een verharding voor je tuinhuisje. Schrijf op wat je nodig hebt en ga naar de volgende stap.

 

Stap 2: welke materialen wil je laten gebruiken?

Een stratenmaker kan jouw werkzaamheden uitvoeren met verschillende materialen. De materialen die je kiest bepalen de prijs en het uiterlijk van je bestrating. Uiteraard kun je dit later uitgebreid met de stratenmaker bespreken, maar het is altijd goed om alvast zelf wat onderzoek te doen naar de mogelijkheden. Denk dan bijvoorbeeld aan betonnen stenen en tegels. Deze zijn goedkoper en in allerlei uitvoeringen te krijgen. Verder zijn er koppelstones, waaltjes, flagstones en natuursteen. Je kunt bestrating laten plaatsen van hout, van beton en zelfs enkele soorten gietvloer kunnen buiten worden geplaatst. Kijk naar het thema van je tuin, de stijl van je huis en pas je bestrating hierop aan.

 

Stap 3: wat is je budget?

Je weet wat je wilt laten uitvoeren, dus dat betekent dat je de klus kunt gaan inplannen. Het eerste wat je dan doet is bepalen hoeveel geld je ter beschikking hebt. Heb je zelf geld weggelegd of wil je een lening aanvragen bij de bank? In dit laatste geval kun je hier direct een afspraak voor maken en bespreken wat de mogelijkheden zijn. Er zijn helaas geen subsidies voor het laten plaatsen van bestrating om je huis. Je zal de kosten zelf moeten dekken. In de volgende tabel kun je dan zien, inclusief btw, waar je ongeveer mee te maken zal krijgen.

 

Uitgave stratenmaker Prijs per eenheid
Stratenmaker gemiddeld per uur €25 – €65 per uur
Stratenmaker gemiddeld per vierkante meter €15 – €70 per vierkante meter
Betonbestrating leggen €15 – €40 per vierkante meter
Koppelstones leggen €15 – €30 per vierkante meter
Waaltjes leggen €25 – €50 per vierkante meter
Flagstones leggen €25 – €45 per vierkante meter
Hout leggen €15 – €70 per vierkante meter
Natuursteen leggen €45 – €70 per vierkante meter
Zand voor voegen en ophogen €55 – €75 per kubieke meter
Opsluitbanden €2,50 – €7,50 per meter
Afscheidingsbanden €15 – €35 per meter

 

Stap 4: een stratenmaker aanwijzen

Je hebt nu alle informatie verzameld die je nodig hebt om een stratenmaker aan te kunnen wijzen. Dat betekent dat je kunt gaan zoeken naar de beste en meest gunstig geprijsde specialist in je omgeving. Maak een overzicht van de verschillende stratenmakers die je tot je beschikking hebt en kies 3 tot 6 bedrijven uit die jouw klus kunnen uitvoeren. Benader deze, bespreek wat je nodig hebt en vraag de stratenmakers bij je langs te komen voor een kennismakingsgesprek. Samen kunnen jullie dan de tuin bekijken en een plan formuleren voor jouw werkzaamheden. De stratenmaker zal dit vervolgens aan je presenteren in de vorm van een offerte. Als je alle offertes hebt ontvangen kun je deze met elkaar vergelijken. De stratenmaker die het beste voldoet aan al jouw wensen wat betreft prijs, kwaliteit, voorstel, garantieregeling en dienstverlening is dan de winnaar. Nu kun je de klus inplannen en een datum prikken.

 

Stap 5: enkele voorbereidende werken

In de weken voor de aanvang kun je zelf al enkele voorbereidende taken uitvoeren, zodat je helemaal klaar bent voor de werkzaamheden. Misschien vraagt de stratenmaker om een aanbetaling, zodat hij of zij zeker is dat je de klus accepteert. Als er om een grote aanbetaling gevraagd wordt, zorg dan dat deze gegarandeerd wordt door de stratenmaker. Je kunt de tuin alvast klaarmaken voor de werkzaamheden en eventueel de huidige begroeiing verwijderen. Ook is het altijd goed om met de buren te spreken over je plannen, zodat deze niet verrast worden als de stratenmaker aan het werk gaat. Eventueel vraag je vrij van je werk, zodat je beschikbaar bent om toezicht te houden en eventuele vragen te beantwoorden. Als je waardevolle spullen hebt leg je deze uit het zicht en ook persoonlijke bezittingen kun je aan de kant leggen.

 

Stap 6: tijdens de werkzaamheden

Terwijl de stratenmaker aan het werk is, heb je verder vrij weinig te doen. Natuurlijk bied je een drankje en een koekje aan. Je kunt jezelf beschikbaar houden voor het geval er vragen zijn of er onvoorziene uitgaven moeten worden gemaakt. Nadat de stratenmaker klaar is lopen jullie de bestrating na, bespreken jullie de garantieregeling en bekijken jullie nog een laatste keer de financiën. Eventueel kun je ook informeren over de mogelijkheden om een onderhoudscontract af te sluiten. Ga je overal mee akkoord, dan zijn de werkzaamheden afgerond.

 

Stap 7: naderhand

De werken zijn klaar en je bestrating ligt. Je ontvangt de eindfactuur en controleert of deze overeenkomt met wat jullie besproken hebben. Als alles klopt betaal je het nog openstaande bedrag. Je kunt nadenken over een onderhoudscontract en deze eventueel afsluiten. Als laatste kun je ook nog een recensie schrijven over de stratenmaker voor toekomstige klanten.

 

Vergelijk offertes

De beste manier om een goede stratenmaker te vinden is door een vergelijking te maken van het aanbod op de markt. Via onze vergelijkingstool vraag je snel offertes op die je aan je marktonderzoek kunt toevoegen.