Wanneer u een oudere woning gaat opknappen is het altijd maar de vraag wat u aantreft onder het behang. De meeste muren in een ouder huis zullen ongelijk zijn. De muur staat wat scheef, of er zitten gaten en kieren in. Wanneer u een dergelijk huis heeft is het zaak dat u eerst de stukadoor uitnodigt om te werken voordat u verder gaat met de renovatie. We hebben een aantal prijzen opgevraagd en een stappenplan voor u opgesteld.

Stukadoor

 
Stukadoor nodig? Vergelijk eerst!

Hoeveel kost stukadoren

We informeerden bij meerdere stukadoors naar hun tarieven. We kregen de volgende prijsopgaven binnen:

Wat voor werkzaamheden worden er uitgevoerd Binnen/buiten Prijs per vierkante meter
Stukadoren om muren behang-klaar te maken Binnen Tussen 20 en 25 euro
Stukadoren om muren schilder-klaar te krijgen Binnen en buiten Tussen 22 en 28 euro
Spack spuiten Binnen en buiten Tussen 10 en 15 euro
Crepi aanbrengen Buiten Tussen 25 en 35 euro

 

 

Stap 1: Wat wilt u zelf

Voordat u een stukadoor gaat inschakelen is het goed om eerst te kijken naar uw eigen wensen. Het uiterlijk van uw huis is heel belangrijk en u zult weer voor jaren tegen het resultaat aan moeten kijken. Denkt u aan de volgende punten:

 • Een structuur in het werk. Wilt u stukadoorwerk met een structuur erin door bijvoorbeeld schuren dan zult u daar meer voor moeten neertellen. Wilt u een muur die gewoon glad is getrokken dan kunt u voldoen met de bovenstaande eerste methodes.
 • Een wand die helemaal waterpas is. Staan de muren ietwat schuin en wilt u ze voor de renovatie helemaal waterpas hebben, dan zal de stukadoor daar behoorlijk redelijk wat werk aan hebben. U bent in dat geval een bedrag kwijt wat tegen de bovengrens aan zit. Staan de muren helemaal waterpas maar zitten er putten in dan bent u een bedrag kwijt wat meer tegen de ondergrens aan zit.
 • Kleur in het werk. Wilt u een muur met spack laten spuiten dan zal dit doorgaans met witte verf gebeuren. U kunt er echter ook voor kiezen om de muur met een kleur te laten spuiten. In dat geval betaalt u meer voor het gebruik van kleurpigment. Bedenk dat u beter voor een neutrale kleur kunt kiezen omdat een kleur snel kan vervelen of niet meer in uw interieur past.
 • Binnen of buiten stukadoren. Laat u de buitenkant van uw huis aanpakken dan bent u beperkt in de mogelijkheden. De stukadoor zal zijn werk immers zo moeten uitvoeren dat het de weersomstandigheden kan weerstaan.

Stap 2: Een vergunning om werkzaamheden te laten uitvoeren

De meeste werkzaamheden aan uw huis zult u zonder vergunning laten uitvoeren. Dat houdt echter op wanneer de buitenkant van uw huis onder handen genomen wordt. In dat geval zult u namelijk moeten kijken of er een omgevingsvergunning nodig is. Wanneer de werkzaamheden aan de achterkant van uw huis plaatsvinden zal er weinig aan de hand zijn. Moeten de werkzaamheden echter aan de voorkant of de zijkant van het huis plaatsvinden dan brengt u veranderingen aan de buitenkant van uw woning aan. Niet iedere gemeente is daar evenzeer van gediend. U dient een aanvraag in bij de welstandscommissie. Die beoordeelt uw aanvraag voor een omgevingsvergunning op de volgende punten:

 • De leeftijd van uw woning. Woont u in een woning die onder zogeheten beschermd straatbeeld valt, dan mag u daar niet zomaar veranderingen in aanbrengen. Ook aan de achterkant zal de verandering in de vorm van bijvoorbeeld crepi niet toegestaan zijn.
 • De andere woningen in uw omgeving. Hebben meerdere woningen in uw omgeving een soortgelijke verandering in het uiterlijk gekregen dan valt uw huis niet te veel uit de toon. In dat geval zal men doorgaans goedkeuring verlenen.
 • De locatie van het werk. Aanpassingen mogen niet aan de voorkant plaatsvinden maar wel aan de achterkant van een huis, zolang het straatbeeld niet verandert.

Stap 3: Bedenk wat u zelf kunt doen

Een stukadoor inhuren kan behoorlijk in de papieren gaan lopen. Het is dan ook goed om te bedenken wat u zelf kunt doen bij de werkzaamheden. Zorg ervoor dat de stukadoor niet eerst uren bezig is met het afdekken van meubelstukken tegen spetters. De meubelstukken die u niet uit de ruimte kunt verwijderen plaatst u het liefste zo ver mogelijk van de muren af in het midden van de kamer zodat de stukadoor ruim baan heeft. Moet er spuitwerk op het plafond worden aangebracht dan dekt u de meubels en uw vloer zelf af met kleden en stucloper. Op die manier kan de stukadoor gelijk bij aankomst aan het werk gaan waardoor u bespaart op het uiteindelijke factuurbedrag.

 

Stap 4: Niet de eerste de beste inschakelen

Bij stukadoors komt u nogal wat prijsverschil tegen. Het beste vraagt u eerst met deze button offertes op. Die vergelijkt u vervolgens aan de hand van deze tips:

 • De materiaalkosten vergelijken met elkaar. Het gaat dan niet alleen om het stucmiddel of de verf maar ook om het gebruik van het materieel en gereedschap van de stukadoor.
 • De arbeidsloon kosten vergelijken. Kijkt u naar een aantal uren en het uurloon. Veel stukadoors werken met een minimaal aantal uren waarvoor u hen inhuurt.
 • De prijzen moeten met de BTW inbegrepen zijn.
 • De kosten voor verreden kilometers. Kies een stukadoor uit uw eigen omgeving om hierop te besparen.