Wanneer u bezig bent met het sanitair in uw huis komt u doorgaans toe aan de muren en de vloer. Deze worden traditioneel afgewerkt met tegels. We maakten voor u een stappenplan tegels zetten. We gaan in op het zelf zetten van tegels, maar daarnaast gaan we ook in op het inschakelen van een tegelzetter. Dit is een branche waarin het namelijk nogal eens mis gaat wanneer u iemand inhuurt.

Tegelzetter

 
Tegelzetter nodig? Vergelijk eerst!

De kosten van tegels zetten

We informeerden voor u naar de kosten van tegels laten zetten en kregen de volgende prijsopgaven toegestuurd.

Wat voor werkzaamheden worden er uitgevoerd Wat zit er bij de werkzaamheden inbegrepen Prijs per
Tegels zetten door een tegelzetter Arbeidsloon van de tegelzetter

BTW

Voorrijkosten

Kilometerkosten

De tegels heeft u zelf gekocht

Tussen 45 en 65 euro per uur
Tegels zetten door een tegelzetter Tegels naar keuze

Arbeidsloon van de tegelzetter

BTW

Voorrijkosten

Kilometerkosten

Tussen 25 en 65 euro per vierkante meter

 

Stap 1: Zelf doen

Tegels zetten is een klus die een beetje geroutineerde klusser redelijk gemakkelijk zelf zou kunnen doen.

 • Smeer de muur in met tegellijm. Dat doet u per vierkante meter. De lijm zal redelijk snel drogen dus een hele muur insmeren is vragen om problemen.
 • Smeer de lijm uit met een lijmkam. U krijgt dus strepen lijm op de muur.
 • Plaats de eerste tegel onderin de hoek. Vervolgens plaatst u een tegelkruisje bovenin waarna u de tweede tegel plaatst. Op deze manier gaat u de hele eerste rij af.
 • Tegels breken. Het eind is het lastigste want daar zult u waarschijnlijk de tegel op maat moeten breken. Daarvoor zijn speciale tegelsnijders in de handel.
 • Werk de wand af tot bovenaan. Ook daar zult u waarschijnlijk de tegels moeten snijden om de wand precies passend te krijgen.
 • Plaats het voegmiddel tussen de tegels. De tegelkruisjes kunt u hierbij laten zitten; daar werkt u met het voegmiddel gewoon overheen. Naderhand veegt u met een vochtige doek het voegmiddel van de tegels af.
 • Verwijder witte sluier. De witte waas die na het tegels plaatsen nog over uw tegels heen zit verwijdert u met speciaal schoonmaakmiddel. Dit geeft gelijk extra glans aan uw tegelwerk.

Stap 2: Iemand inhuren

Het alternatief voor tegels zelf zetten is dat u iemand inhuurt. U kunt in dat geval kiezen voor tegels die wat specifieker zijn en die daardoor wat lastiger te zetten zijn. Voordat u iemand inhuurt kunt u twee keuzes maken:

 • Kies zelf uw tegels in de winkel en laat deze zetten. Heeft u in de tegelhandel heel mooie tegels gezien en wilt u die laten zetten, dan koopt u de tegels eerst voordat u een tegelzetter gaat inhuren. U laat de tegelzetter zien wat de bedoeling is, en huurt de tegelzetter op basis van uurloon in. De tegelzetter zal u vooraf een prijsopgave doen waaruit u kunt zien hoeveel uur hij bezig zal zijn en wat zijn uurtarief zal gaan worden.
 • Koop de tegels via de tegelzetter en laat ze plaatsen. Dit is de oplossing die het meest handige is. Veel tegelzetters werken samen met een tegelhandel. U gaat naar de tegelhandel en kiest – in overleg met de tegelzetter – een soort tegels die voor uw sanitair het mooiste uit zal komen. Vervolgens zet de tegelzetter de tegels waarbij hij een prijs per vierkante meter voor u maakt. De prijzen die we noemden in de tabel lopen nogal uiteen. Dat komt uiteraard omdat er diverse prijsklassen voor tegels zijn.

Stap 3: Tegels kiezen

De tegels die u wilt laten zetten kiest u uiteraard met zorg. Het sanitair in uw huis moet immers zodanig zijn dat u er de komende jaren weer mee vooruit kunt. U kunt aan een ruimte met tegels een effect meegeven. We hebben er een paar voor u op een rij gezet.

 • Langwerpige tegels. Langwerpige tegels – liggend geplaatst – zullen aan een kleinere badkamer een speciaal effect geven. De ruimte lijkt er namelijk langer door. Moderne tegels zijn over het algemeen langwerpig want die is een heel gewild effect.
 • Grote tegels. Door het plaatsen van grote tegels lijkt een badkamer eveneens een stuk groter. Naast langwerpige zijn er ook vierkante tegels die eveneens voor een modern uiterlijk zorgen.
 • Wilt u een badkamer die het uiterlijk heeft van een spa, dan is het een goed idee om de wanden af te laten werken met natuursteen. Deze tegels zijn onregelmatiger aan de zijkanten dus ze moeten absoluut door de professional worden gezet. Denkt u er wel aan dat u kiest voor natuursteen wat een goede coating heeft. U wilt immers niet dat er vocht in de poriën van het steen kan gaan zitten.

Stap 4: Een betaalbare tegelzetter

Een tegelzetter huren doet u door eerst een voorselectie te maken. Daarvoor drukt u op onderstaande button. U krijgt gelijk een aantal offertes toegestuurd om te vergelijken. Dat doet u op de volgende criteria:

 • De kosten van het materiaal vergelijken. Tegelzetters zijn vaak in staat om groot in te kopen. Daar profiteert u van door te kiezen voor het betaalbaarste materiaal.
 • De hoogte van het arbeidsloon vergelijken. Het arbeidsloon telt behoorlijk aan bij een tegelzetter. Kiest u dan ook voor de tegelzetter die naar verhouding het laagste uurloon of het laagste loon per vierkante meter berekent.
 • De prijzen op de offerte moeten inclusief de BTW zijn.
 • De hoogte van de kilometerkosten. Een tegelzetter zal een aantal kilometers rijden om bij u te komen. Die brengt hij bij u in rekening. Kiest u voor een tegelzetter uit uw eigen omgeving.