Een mooie tuin wil iedereen wel hebben. Helaas is niet iedereen gezegend met groene vingers. Wanneer u een tuin heeft zult u deze moeten onderhouden. We hebben een praktisch stappenplan voor u opgesteld. Aan de hand daarvan heeft u een tuin die er altijd op en top bij staat. We informeerden ook bij hoveniers naar de kosten wanneer u een tuin wilt laten onderhouden door een hoveniersbedrijf.

 
Vakspecialist nodig? Vergelijk eerst

De kosten van tuinonderhoud

We vroegen voor tuinonderhoud offertes op. We ontvingen de volgende prijsopgaven:

Wat voor werkzaamheden worden er uitgevoerd Met welke frequentie worden deze uitgevoerd Prijs
Onderhoud tuin met werkzaamheden die op dat moment nodig zijn. U maakt een lijst voor de hovenier met werkzaamheden. Op afroep. U bepaalt wanneer de hovenier langs komt Tussen  55 en 75 euro per uur
Onderhoud tuin en werkzaamheden van het seizoen. In geval van crisis komt de hovenier extra langs om eventuele stormschade te verhelpen. Periodiek. U betaalt een bepaald bedrag per keer en de hovenier komt langs volgens een schema. Tussen 50 en 65 euro per uur
Onderhoud tuin en werkzaamheden van het seizoen. In geval van crisis komt de hovenier extra langs. Eens per 2 a 3 maanden. U betaalt per maand een bepaald bedrag Tussen 35 en 45 euro per maand

 

Stap 1: Welke mate van onderhoud is gewenst

Bij het onderhouden van een tuin is het goed dat u kijkt naar de mate van onderhoud die u nodig heeft voor uw tuin. Heeft u zelf geen groene vingers en komt al het werk op de hovenier aan, dan bent u behoorlijk wat kwijt. De hovenier zal aan de hand van een uurloon berekenen voor zijn werkzaamheden. U betaalt dus een behoorlijk aantal uren per keer wanneer u alle werkzaamheden wilt laten uitvoeren. Heeft u in mindere mate behoefte aan onderhoud dan kijkt u naar stap 2.

 

Stap 2: De zaken die u zelf kunt doen

Het gras maaien, bloembollen in de grond steken, het onkruid tussen de tegels uit halen; het zijn allemaal zaken die u prima zelf kunt uitvoeren zonder dat er erg veel kennis voor nodig is. Wanneer u deze basis zaken zelf uitvoert bespaart u behoorlijk op de kosten van het tuinonderhoud. Het bepaalt ook de mate waarin tuinonderhoud nodig is. Wanneer u een aantal zaken zelf kunt doen kunt u volstaan met bijvoorbeeld een basis abonnement waarbij alleen de technisch lastigere zaken door de hovenier worden uitgevoerd.

 

Stap 3: Hoeveel tijd heeft u voor het tuinonderhoud

In het onderhouden van een tuin gaat nu eenmaal tijd zitten. Wanneer u doordeweeks of in het weekend een paar uur de handen vrij heeft om te kunnen werken bespaart u behoorlijk op het inhuren van een hovenier. Heeft u die tijd niet of besteedt u deze liever aan andere zaken dan huurt u een hoveniersbedrijf in voor deze klussen. U kunt in dat geval het beste een uitgebreider abonnement afnemen waarbij de hovenier meerdere malen per jaar langskomt.

 

Stap 4: Kijk naar het ontwerp van uw tuin

Een heel belangrijke stap bij het afnemen van onderhoud van uw tuin is een goede observatie van het ontwerp van uw tuin. Gaat het enkel om een tuin met een gazon, een terras en een tuinpad dan zult u daar geen heel kostbaar abonnement voor hoeven af te nemen. U kunt prima een basis tuin onderhouden zonder dat daar al teveel kennis in gaat zitten. Gaat het om zaken die kunnen verwilderen zoals borders en meerdere zitjes dan is daar parate technische kennis voor nodig. In dat laatste geval kunt u het beste met regelmaat een hovenier laten langskomen om de werkzaamheden uit te voeren.

 

Stap 5: Een noodsituatie, wat nu

Stormachtig weer komt steeds vaker voor in ons land. Of het nu in de herfst, de winter, het voorjaar of de zomer is; storm kan altijd komen. Hierdoor kan er sprake zijn van een noodsituatie. Opeens hangen er een paar takken gevaarlijk los aan een boom of ligt uw tuinmeubilair in de border met alle rampzalige gevolgen van dien. Wanneer u in dat geval graag gelijk hulp heeft doet u er goed aan om periodiek of op abonnementsbasis een hovenier in te schakelen. De hovenier zal in dat geval bij schade door een storm alle adressen afrijden waarbij klanten op een of andere manier periodiek gebruik maken van zijn diensten. Heeft u geen abonnement en wilt u dat er stormschade wordt verholpen dan zult u doorgaans achterin de rij gegadigden moeten plaatsnemen.

 

Stap 6: Weet wie u inschakelt

Niemand huurt graag een hovenier in die de hoofdprijs berekent voor zijn diensten. Het is dan ook om die reden dat u het beste eerst offertes kunt opvragen. Dat doet u met onderstaande button. U krijgt gelijk meerdere offertes van lokale hoveniers toegestuurd om te vergelijken. Die vergelijkt u aan de hand van onder andere deze punten:

  • De kosten van het materiaal. Alle kosten voor het aanleggen en onderhouden van een tuin worden op de offerte gespecificeerd. Ook het benodigde materieel komt op de offerte te staan.
  • De kosten van het arbeidsloon. Het arbeidsloon in de vorm van een aantal uren en een uurloon staat op de offerte gespecificeerd.
  • De prijs is inclusief de BTW.
  • De kilometerkosten. Daaronder verstaan wij de kosten die een hovenier maakt om bij uw huis te kunnen komen. U bespaart daarop door een lokale hovenier in te schakelen.