Een mooi aangelegde tuin is iets wat eigenlijk iedereen wel wil hebben. Wanneer u een tuin heeft die wel toe is aan een renovatie of wanneer u naar een kale vlakte kijkt is het goed om een mooie tuin te (laten) ontwerpen. Wie aan deze klus gaat beginnen kan wel een stappenplan gebruiken. We maakten een stappenplan zodat ook u binnenkort een droomtuin tot uw beschikking heeft.

 
Vakspecialist nodig? Vergelijk eerst

De kosten van het ontwerp van een tuin

We vroegen aan verschillende partijen naar de kosten van het ontwerp van een tuin. We kregen een aantal prijsopgaven die we in dit schema hebben verwerkt.

Door wie laat u de tuin ontwerpen Wat zit er bij het ontwerp inbegrepen Prijs per vierkante meter
Een medewerker van een tuincentrum. Een basic ontwerp aan de hand van materialen die u in het tuincentrum ter plekke kunt aanschaffen. Voor het ontwerp zijn de kosten doorgaans tussen 10 en 15 euro per vierkante meter. De materiaalkosten komen daar nog bovenop.
Een hovenier Een ontwerp van een tuin wat u later door de hovenier laat uitvoeren en onderhouden. Voor het ontwerp zijn de kosten doorgaans tussen 100 en 150 euro. De kosten van de aanleg en het onderhoud komen daar nog bovenop.
Een tuinarchitect Een ontwerp van een tuin wat u later door de hovenier laat uitvoeren en onderhouden. Tuin met meerdere gecompliceerde elementen Voor het ontwerp zijn de kosten tussen 40 en 55 euro per vierkante meter, afhankelijk van de complexiteit van het ontwerp.

 

Stap 1: wat heeft u voor ogen

Voordat u een tuin gaat laten ontwerpen is het goed om voor uzelf te omschrijven wat u voor ogen heeft. Wilt u een tuin hebben die u kunt terugvinden in de folder van een bouwmarkt of gaat u liever voor een ontwerp wat geheel naar uw eigen wensen is gemaakt. Dat is een belangrijke leidraad wanneer u een tuin laat ontwerpen. De exclusiviteit van een ontwerp bepaalt u dus zelf door te bepalen wie u inschakelt. Uw eisen en plannen staan voorop bij het maken van een tuin ontwerp.

 

Stap 2: Wat is het oppervlak van uw tuin

Het oppervlak van uw tuin bepaalt uiteraard voor een groot gedeelte het uiteindelijke ontwerp van uw tuin. Heeft u een hoop ruimte tot uw beschikking dan heeft u meer vrijheid om een tuin te laten ontwerpen. U kunt dan meer elementen in één tuin laten verwerken. Heeft u een kleine tuin dan bent u al snel aangewezen op een standaard tuin. Denkt u in dat geval aan een terras, een tuinpad en een gazon. Het oppervlak is dus net als uw wensen heel bepalend voor het uiteindelijke ontwerp van de tuin.

 

Stap 3: Hoe is uw gezin samengesteld

De samenstelling van uw gezin is van invloed op het uiteindelijke ontwerp van uw tuin. Heeft u kleine kinderen dan zult u daar in uw tuin rekening mee moeten houden. Kinderen houden van buiten spelen maar daarnaast moet u ook denken aan hun veiligheid. U kunt dus niet zomaar een waterpartij laten aanleggen in een tuin waar uw kinderen ook spelen. Bent u met enkel volwassenen dan heeft u behoefte aan ruimte om te kunnen ontspannen in uw tuin. Een waterpartij met meerdere zitjes behoort dan vaak tot de wensen. Het is goed om ieders wensen te verwerken in de nieuwe tuin zodat u er met het hele huishouden van kunt genieten.

 

Stap 4: Wie gaat de tuin straks aanleggen

Bij het ontwerp van een tuin is het goed om te bekijken wie de toekomstige tuin gaat aanleggen. Zult u dit zelf gaan doen, houdt u dan rekening met uw eigen vaardigheden en de middelen die u daarin voor handen heeft. Zeker bij een tuin waarvoor u in het tuincentrum de materialen koopt is dit van belang. Gaat u iemand inschakelen die de tuin gaat aanleggen, dan is het goed om te kijken naar de kosten daarvan. Kunt en wilt u die dragen. U kunt kiezen voor meerdere varianten:

  • Alleen het aanleggen van de tuin. U schakelt enkel een hovenier in die de tuin aanlegt waarna u deze zelf gaat onderhouden. De hovenier zal u daarbij mogelijk een hoger tarief in rekening brengen per vierkante meter.
  • Het aanleggen en onderhouden van de tuin. U schakelt een hovenier in die de tuin voor u aanlegt en die deze vervolgens ook voor u zal onderhouden. De hovenier zal u voor de aanleg een lager tarief berekenen, net als voor het ontwerp van de tuin. U betaalt voor een totaal pakket van dienstverlening.

Stap 5: Wie gaat de tuin onderhouden

Eveneens een heel belangrijk punt bij het ontwerp van een tuin. Gaat u het volledige onderhoud zelf doen, kiest u dan voor een tuin waarbij dit ook goed mogelijk is. U kiest voor een tuin waarbij u rekening houdt met uw eigen mogelijkheden en bekwaamheden. Zaken als een vijver onderhouden vergen nogal wat technisch inzicht. Gaat het echter om het bijhouden van een gazon en een terras dan zijn daar weinig specifieke vaardigheden voor nodig. Wilt u een ontwerp waarvan u nu al kan inschatten dat u het niet zelf kunt onderhouden, dan zult u daar iemand voor moeten inschakelen.

 

Stap 6: Wie huurt u in

Wanneer u deze zaken op papier heeft gezet is het zaak dat u iemand gaat inschakelen om uw tuin te laten ontwerpen. Met deze button vraagt u een aantal offertes op. Die kunt u vergelijken op deze punten:

  • Wat zijn de materiaalkosten. Voor het ontwerp van een tuin moeten kosten worden gemaakt. U betaalt vaak voor het gebruik hiervan. Ook als u het ontwerp bijvoorbeeld in 3D in uw mail krijgt betaalt u hier kosten voor.
  • Wat is het arbeidsloon. De gewerkte uren en het tarief moeten gespecificeerd staan op de offerte.
  • De prijs moet inclusief de BTW zijn.