De meeste tuinen in ons land liggen er bedroevend slecht bij. Ooit is er wat aandacht besteed aan het ontwerp ervan maar door de jaren heen is er opvallend weinig meer mee gedaan. Wanneer u een dergelijke verouderde tuin heeft is het tijd om deze te laten renoveren. We stelden voor u een stappenplan op. Ook informeerden we bij hoveniers naar de kosten van een tuinrenovatie.

 
Vakspecialist nodig? Vergelijk eerst

Hoeveel kost een tuinrenovatie

We vroegen voor een aantal verouderde tuinen een prijsopgave op. We kregen de volgende offertes binnen:

Wat voor werkzaamheden laat u uitvoeren Omschrijving van de werkzaamheden Prijs
Een oude tuin laten verwijderen Planten verwijderen, verwilderd gras verwijderen, oud terras en pad verwijderen. Vervolgens afvoeren van de materialen naar de gemeentewerf Tussen 15 en 20 euro per vierkante meter
Laten afgraven van de tuin Zwarte aarde laten afgraven en eventueel een oude ondergrond van de bestrating verwijderen wanneer deze verzakt is. Werkzaamheden met de minigraver Tussen 20 en 25 euro per vierkante meter
Ophogen van de tuin De tuin ophogen met tuinaarde en scherpzand. Het ophogen naar een gelijk niveau tenzij een tuin met hoogteverschillen gewenst is. De basisvorm van de tuin wordt aangelegd Tussen 20 en 26 euro per vierkante meter
Aanleggen van de tuin De nieuwe elementen in de tuin aanbrengen. De laagste prijs is voor een basis tuin. De hoogste prijs is voor een tuin met meerdere elementen. Tussen 15 en 55 euro per vierkante meter

 

Stap 1: Wat is de situatie op dit moment

Het is goed om de situatie eerst op te nemen voordat u gaat beginnen met een renovatie van uw oude tuin. Kijkt u goed naar zaken die moeten verdwijnen uit uw tuin. Bepaalt u goed wat u wilt behouden in uw nieuwe tuin. In veel gevallen zal niet alles hoeven te verdwijnen. Bepaalde zaken kunt u behouden in het nieuwe ontwerp. Maakt u hier een goede opsomming van die u bij de hand houdt wanneer u de tuin laat renoveren.

 

Stap 2: Bepaal uw budget

Een tuin renoveren kan behoorlijk in de papieren lopen. Het is dan ook goed om eerst een budget te bepalen wat u heeft voor de renovatie van uw tuin. Het is goed om te weten wat u kunt uitgeven voor de tuin in de nieuwe staat. Daarnaast is het goed om te kijken hoeveel u heeft voor het afvoeren van de oude tuin. Aan de hand van uw budget kunt u meerdere keuzes maken:

  • Een deel zelf doen. Het afvoeren van de oude tuin is niet ieders favoriete bezigheid. Toch is het iets waar een hovenier u behoorlijk voor kan berekenen. Het is dan ook goed om te bedenken of dit iets is wat u zelf kunt en wilt uitvoeren. Zaken als het afvoeren van zwarte aarde kunt u echter beter aan de vakman overlaten. Dit is een klus die zwaarder is dan hij op papier lijkt.
  • Kiezen voor een onderhoudsarme tuin. U bespaart dan wellicht niet in eerste instantie op de kosten van de renovatie van uw tuin maar wel op de kosten van het verdere onderhoud. Wanneer u dit zelf kunt doen bespaart u daarmee over de lange termijn.

Stap 3: Maak een ontwerp

Bij een tuinrenovatie is het goed dat u een ontwerp voor ogen heeft. Dit kunt u laten maken door meerdere partijen. We hebben ze voor u op een rij gezet.

  • Een ontwerp door het tuincentrum. Heeft uw tuincentrum zogeheten groenspecialisten in dienst dan kunnen die voor u een ontwerp maken. In dat geval bent u naar verhouding het minste kwijt voor de werkzaamheden van het ontwerp. Het ontwerp zal niet heel gecompliceerd zijn en u kunt de tuin uitvoeren met de materialen die men in het tuincentrum verkoopt.
  • Een ontwerp door een hovenier. U kunt een hovenier inschakelen die samen met u een nieuw ontwerp maakt voor uw tuin. De hovenier zal bovendien helpen bij de aanleg van de tuin. U bent meer kwijt per vierkante meter maar er zal meer rekening worden gehouden met uw specifieke wensen. Daarnaast zal de hovenier met een individueel ontwerp komen wat u gemakkelijk eventueel in samenwerking met de hovenier kunt onderhouden.
  • Een ontwerp door een tuinarchitect. Moet de verouderde tuin echt iets groots worden of heeft u heel speciale wensen dan kunt u een tuinarchitect inschakelen. Voor zaken als het verwijderen van de oude tuin en het aanleggen van de nieuw tuin schakelt u de hovenier in. Zaken als het ontwerpen van de nieuwe tuin doet de tuinarchitect voor u.

Stap 4: Schakel niet zomaar iemand in

Voor de renovatie van uw tuin schakelt u uiteraard niet zomaar iemand in. Het is aan te bevelen  om eerst offertes op te vragen. Dat doet u via deze button. U krijgt een aantal offertes in uw mailbox om te vergelijken. Dat vergelijken doet u met deze checklist:

  • De kosten van de materialen van de renovatie. Dit zijn er nogal wat. Het gaat niet alleen om de kosten van de aanleg van de nieuwe tuin maar ook om de afvoer van de oude tuin. Het materiaal en materieel wordt gespecificeerd.
  • De kosten van het loon. De gewerkte uren en het uurloon komen apart op de offerte te staan. Zo kunt u gelijk zien welke hovenier voor u de voordeligste is.
  • De kosten van de kilometers. Dit zijn de kosten die een hovenier maakt om bij u thuis te komen. Schakelt u een tuinarchitect in die bij u thuis komt kijken naar de situatie dan betaalt u deze reiskosten ook.