Heeft u een huis wat al ouder is dan herkent u het probleem van koude voeten in de wintermaanden. U loopt de hele winter met dikke pantoffels aan binnenshuis want anders heeft u het steenkoud. Wanneer u zich in deze situatie herkent is het goed om te kijken naar onderstaand stappenplan. We hebben een praktisch plan voor u opgesteld om uw vloer te isoleren. Ook vroegen we naar de prijzen van vloerisolatie bij meerdere bedrijven.

spouwmuurisolatie

 
Isolatiespecialist nodig? Vergelijk eerst

De prijs van vloerisolatie

Gaat u een vloer laten isoleren dan is het goed om te weten voor welke kosten u komt te staan. We hebben een paar offertes opgevraagd. De resultaten geven we weer in onderstaande tabel.

Welke vorm van vloerisolatie laat u aanbrengen Werkzaamheden die worden verricht Prijs per vierkante meter
Vloerisolatie aan de onderkant van de vloer De vloerzijde van uw kruipruimte wordt geïsoleerd doordat er een folie tegenaan wordt geplaatst. Ook kan deze isolatie gebeuren met PUR. Tussen 20 en 25 euro per vierkante meter.
Vloerisolatie aan de bovenkant van de vloer De bovenkant van de vloer wordt voorzien van een isolerende laag van bijvoorbeeld folie. Vervolgens brengt u opnieuw een ondervloer en vloerbedekking aan. Tussen 17 en 22 euro per vierkante meter

 

Stap 1: Een hardnekkig misverstand

Wanneer we het hebben over vloerisolatie is het goed om een hardnekkig misverstand uit de wereld te helpen. We kennen twee soorten isolatie die vaak met elkaar worden verward.

  • Kruipruimte isolatie. Bij deze vorm van isolatie wordt de ruimte onder uw vloer geïsoleerd. In dit geval wordt er in een ondiepe kruipruimte polystyreen gespoten over de volledige afmeting van de kruipruimte heen. Heeft u een diepe kruipruimte dan wordt er folie tegen de zijwanden en de bodem van uw kruipruimte aangebracht.
  • Bij deze vorm van isolatie wordt er een isolatie in de vorm van PUR of folie aangebracht tegen de onderkant van uw ondervloer aan. Dat gebeurt in de kruipruimte. Gaat het om de bovenkant dan wordt er tussen de ondervloer en uw vloerbedekking een extra laag isolatiemateriaal aangebracht die de warmte van binnenshuis reflecteert.

Stap 2: Kies de juiste isolatie

Op het moment dat u de vloer gaat isoleren is het zaak dat u de juiste vorm van isolatie kiest. Dat ligt eigenlijk aan een aantal zaken. We hebben een paar punten voor u op een rij gezet.

  • De ruimte die u heeft. Een vloerisolatie onder de grond is naar verhouding het meest gemakkelijke aan te leggen. De bestaande vloerbedekking hoeft er niet voor van zijn plaats af. Uw hele woning blijft intact en los van uw gasrekening ziet u niet dat u een vorm van isolatie hebt laten aanbrengen. Daarvoor moet u echter wel de ruimte hebben in uw kruipruimte. Om een vloer te laten isoleren moet u namelijk goed door de kruipruimte heen kunnen manoeuvreren. Wanneer een kruipruimte lager dan 50 centimeter is, zal dit niet mogelijk zijn. Een kruipruimte die hoger is dan die hoogte kan worden voorzien van een vloerisolatie aan de onderkant van de vloer. U voorkomt hiermee dat het vocht vanuit de kruipruimte omhoog kan trekken uw woning in. Vocht is de belangrijkste veroorzaker van een koud en klam binnenklimaat. Heeft u die ruimte niet, dan zult u moeten grijpen naar een isolatie aan de bovenkant van uw ondervloer. In dat geval moet de vloerbedekking en de ondervloer eerst worden verwijderd.
  • De timing. Was u toe aan een nieuwe vloerbedekking dan is dit het moment om een vloerisolatie aan de bovenkant van uw vloer te kiezen. Dit is een stuk goedkoper. Wanneer u al een kruipruimte isolatie in de vorm van polystyreen had is dit de enige juiste vorm van isolatie. U plaatst gelijk de vloerisolatie voordat de nieuwe vloer wordt geplaatst. Was u toe aan een kruipruimte isolatie, dan kunt u gelijk daarmee de vloer laten isoleren aan de onderkant. De werkzaamheden kunnen dan in één keer door worden uitgevoerd.

Stap 3: Kies een manier om te bekostigen

Een vloerisolatie kan een behoorlijke aanslag op uw budget zijn. Dit is zeker het geval wanneer u ook nog eens de kruipruimte wil laten isoleren. Het is dan ook goed om voordat u iemand inschakelt te kijken naar een paar methoden om de isolatie te betalen.

  • Betalen uit eigen middelen. Daaronder verstaan we dat u de isolatie betaalt met uw eigen spaargeld. Dit mag dan de voordeligste methode lijken, de vraag is of het ook zo is. Spaargeld kan namelijk nog wat rente trekken. Wanneer u de isolatie ermee betaalt kan dat niet meer. Wanneer u een zeer laag rentepercentage op uw spaarsaldo heeft is het echter wel een interessante oplossing. U krijgt dan immers rendement op de isolatie en dat is vaak hoger.
  • Een krediet aanvragen. U kunt bij de gemeente een krediet aanvragen voor de bekostiging van een isolatie. U krijgt in dat geval een krediet tegen een gunstig rentetarief wat u in de loop van de daarop volgende jaren terugbetaalt. De rente kunt u opvoeren bij de belastingaangifte. Daarnaast krijgt u het rendement over het geld wat u heeft betaald voor de isolatie.
  • Subsidie aanvragen. U kunt uiteraard ook subsidie aanvragen over de isolatiemaatregelen die u heeft laten treffen. U betaalt dan het gehele bedrag vooraf maar naderhand krijgt u een bedrag terug van de overheid in de vorm van subsidie. Dit krijgt u wanneer u twee of meer isolerende maatregelen tegelijk laat treffen en/of wanneer uw energielabel verbetert.

Stap 4: Een isolatiebedrijf kiezen

Als laatste kiest u een isolatiebedrijf wat de werkzaamheden voor u gaat uitvoeren. Dat doet u door eerst offertes op te vragen. U ontvangt meerdere offertes via deze link. Vervolgens vergelijkt u ze onder andere op deze punten:

  • De prijs van de materialen. De materialen kunnen door het ene bedrijf goedkoper worden ingekocht dan door het andere. U profiteert daarvan mee.
  • De hoogte van het arbeidsloon. Dat gaat niet alleen over het aantal uren wat men incalculeert maar ook over de hoogte van het arbeidsloon wat men berekent.
  • De prijzen moeten inclusief BTW zijn.