We leven in een tijd waarin er steeds meer chemicaliën nodig zijn om ons water schoon te houden. Wanneer het uit de kraan komt is het water gelukkig goed te drinken. Toch heeft veel apparatuur in ons land te lijden onder de kwaliteit van het water. Het bevat namelijk flink wat calcium, wat bij het uit de kraan komen verandert in kalk. Dit water is een ware plaag voor uw apparatuur. Wanneer u langer wilt doen met uw apparatuur en daarnaast beter drinkwater wilt hebben is een waterontharder een goede aanschaf. We keken voor u naar de prijzen van een waterontharder. Daarnaast maakten we ook een praktisch stappenplan voor wanneer u de aanschaf van een waterontharder overweegt.

waterontharder

Waterontharder kopen? Vergelijk eerst!

De prijs van een waterontharder

We vroegen prijzen op van waterontharders en ontvingen de volgende prijsopgaven:

Wat voor model waterontharder koopt u Eigenschappen De prijs bij benadering
Een waterontharder als magneet Gemakkelijk te plaatsen

Voorkomt dat calcium zich kan binden

Om een waterleiding te plaatsen

Tussen 70 en 219 euro
Een waterontharder in cassette Werkt met zout

Voorkomt dat calcium uw huis binnenkomt

Bij de hoofdkraan te plaatsen

Tussen 900 en 1100 euro
Een waterontharder in cassette deluxe Werkt met zout

Apparaat met display

Voorkomt dat calcium uw huis binnenkomt

Bij de hoofdkraan te plaatsen

Tussen 1150 en 1400 euro


Stap 1: Wat zoekt u

Een waterontharder is er in meerdere uitvoeringen. Het is dan ook goed om voor uzelf op een rij te hebben wat voor model u zoekt. We hebben de modellen omschreven met de eigenschappen.

  • Een waterontharder die één apparaat beschermt. Uw wasmachine maar ook de vaatwasser zijn apparaten die behoorlijk te lijden hebben onder het kalk in uw water. U kunt ervoor kiezen om steeds met een antikalk middel te werken maar dit gaat behoorlijk in de papieren lopen. Uiteindelijk is het toch goedkoper om een ontharder te kopen die uw apparatuur beschermt. Een waterontharder die u als een magneet om de waterleiding klemt is in dat geval het meest praktische. De waterontharder zal ervoor zorgen dat de calcium moleculen in het water zich niet binden tot kalk wanneer het water bij uw apparatuur aankomt. Houdt u er rekening mee dat een dergelijke ontharder slechts een bereik van een aantal meters heeft. U zult de ontharder dus voor slechts één apparaat kunnen gebruiken.
  • Een waterontharder die uw hele huis beschermt. De tweede keuze is gelijk een stuk kostbaarder. We hebben het over een waterontharder die uw hele huis beschermt tegen hard water. Dit apparaat is behoorlijk wat duurder maar het vergt ook een behoorlijk hogere mate van onderhoud. Een waterontharder in een cassette bestaat uit meerdere compartimenten waar het water doorheen loopt. Doordat er gebruik wordt gemaakt van actieve kool wordt het calcium aan het water onttrokken. Wanneer het water ontdaan is van het calcium wordt er een kleine hoeveelheid zout meegegeven aan het water. In tegenstelling tot wat veel critici zeggen proeft u deze hoeveelheid natrium niet. U bent met de aanschaf van dit apparaat in één keer voorzien van een goede pasklare oplossing.

Stap 2: wat voor gemak wilt u

Een waterontharder biedt u uiteraard het gemak van onthard water. We onderscheiden echter bij waterontharders meerdere vormen van comfort. We hebben ze voor u op een rij gezet:

  • Totaal geen onderhoud. Wilt u een waterontharder waar u totaal geen onderhoud aan heeft, dan kiest u voor een magneet die u om de waterleiding heen plaatst. Deze waterontharder hoeft u namelijk niet bij te vullen en de werking is continu. U dient er echter wel voor te zorgen dat de magneten voor ieder apparaat geplaatst worden waarvan u wilt dat het water onthard wordt.
  • Zien wanneer u moet onderhouden. Een waterontharder met een cassette heeft een reservoir waar het natrium in moet worden opgeslagen. Deze cassette moet u eens per periode bijvullen. Wanneer u een standaard waterontharder heeft die niet met een display werkt zult u dit bijvullen ‘op het gevoel’ moeten doen. U heeft er dus behoorlijk wat werk aan. Het alternatief is een waterontharder met een display. U kunt op het display aflezen wanneer u het natrium moet bijvullen. Daarnaast zit er op de waterontharder een wifi functie waarmee u op uw mobiele telefoon kunt uitlezen wanneer het natrium aan bijvullen toe is.

Stap 3: Welke continuïteit wenst u

Belangrijk is ook de mate van continuïteit die u wenst bij een waterontharder. Eens per periode moeten namelijk de korrels actieve kool worden gereinigd. Dat gebeurt in het regeneratieproces. Dit houdt in dat de calcium moleculen van de kool worden gespoeld met een natriumoplossing die zich vervolgens hecht aan de actieve kool. Deze regeneratie zorgt ervoor dat er dan minder water kan doorstromen. Wanneer u continuïteit wenst heeft u dan ook twee keuzes:

  • Meerdere magneten. Door het plaatsen van meerdere magneten heeft u voortdurend onthard water zonder dat u met een verminderde waterdruk zit.
  • Met een bypass bij de waterontharder krijgt u ook water in uw leidingen tijdens het regeneratieproces. Dit water is niet onthard. U heeft echter ook geen verminderde waterdruk.

Stap 4: Een kostbare aanschaf

Het aanschaffen van een waterontharder is kostbaar. Het is dan ook verstandig om eerst offertes op te vragen. Dat doet u met onderstaande button. U krijgt meerdere offertes om te vergelijken. Dat doet u aan de hand van de volgende punten:

  • Wat is de prijs van het gebruikte materiaal. Daarbij denkt u uiteraard aan de waterontharder zelf, maar bijvoorbeeld ook aan het aansluitmateriaal en het materiaal voor de bypass.
  • Wat is de prijs van het arbeidsloon. Voor een goede werking kunt u een waterontharder het beste laten installeren, zeker wanneer er een display en een wifi aansluiting bij komt kijken. U vergelijkt daarom de prijs van het arbeidsloon. Kijkt u naar het aantal uren werk wat wordt berekend en het uurloon.